Een surrealistische stad in de Mexicaanse jungle

Flickr / Carlos Adampol Galindo

Diep in de Mexicaanse jungle ligt een surrealistische stad. De Britse dichter Edward James heeft er een doolhof van trappen, zuilen en watervallen laten aanleggen.

Salvador Dalí schilderde vreemde gebouwen op de rug van olifanten op hoge poten. Yves Tanguy creëerde landschappen vol bizarre organische vormen die op niets lijken dat we in onze wereld kennen. André Breton schrijft: “De witte haring, die ’s ochtends vroeg aanwezig is, boent de tapkast en veroorzaakt daarmee een poëziedamp die hongerig maakt”.

Droomstad

Edward James, een grote fan van bovenstaande kunstenaars en een verzamelaar van surrealistische kunst, vroeg zich af hoe een surrealistische stad eruit zou zien. Niet op papier, maar in het echt. Vanaf 1949 tot aan zijn dood in 1984 werkte hij aan Las Pozas, zijn acht hectare grote droomstad in de Mexicaanse jungle. De constructie heeft vijf miljoen dollar gekost. Om dat te bekostigen moest James zijn kunstverzameling verkopen. Honderden arbeiders hebben aan het project gewerkt.

Flickr / Esteban Romero

Escher

De plek is nog het meest te vergelijken met een werk van Escher, met trappen die in cirkels lopen, zuilen die niets ondersteunen en bogen die nergens heen gaan. Daartussen liggen riviertjes, watervallen en vijvers. Her en der zijn surrealistische standbeelden te vinden.

James bracht veel tijd door in zijn paradijselijke stad. Hij werkte er aan zijn gedichten al badend in een van de vijvers.

Wikimedia / Rod Waddington