Fototip 2: kies de juiste locatie

Wind, Ms Jovana Rikalo
Wind, Ms Jovana Rikalo

Twijfel je nog of de Metro Photo Challenge iets voor jou is? Met onze tips word je vast en zeker een uitstekende fotograaf.

Wanneer je op pad gaat om foto’s te nemen, houd je niet zomaar overal halt. Voor de mooiste foto’s kies je je locatie zorgvuldig.

Voorkennis van de locatie kan enorm in je voordeel werken. Kies indien mogelijk een vertrouwde locatie voor je fotosessie of ga van tevoren kijken om de omgeving te verkennen.

Bij portretfoto’s bijvoorbeeld beslis je op voorhand wat je wel of juist niet in de foto’s wilt zien. Achtergronden mogen nooit afbreuk doen aan het onderwerp. Voorkom dat je in felle kleuren of lampen moet fotograferen die de aandacht afleiden. Kijk ook uit voor borden, lantaarnpalen of andere dingen die opvallen.

Enkele voorbeelden:

Wind, Ms Jovana Rikalo
Wind, Ms Jovana Rikalo

Je ziet hoe fotograaf Jovana Rikalo een achtergrond zonder kleur of opvallende elementen heeft gekozen voor haar dromerige portret. De kleur van de dichte begroeiing op de achtergrond is bovendien perfect, omdat het haar van het model contrasteert met het donkergroen. Jovana heeft ook voor enige afstand tussen het model en de achtergrond gekozen zodat de achtergrond waziger wordt.

 

Magisch, Thomas Fűhser
Magisch, Thomas Fűhser

Hoewel Thomas’ foto een vrij drukke achtergrond heeft, heeft hij die goed weten te verbergen door de achtergrond te vervagen zodat deze niet afleidt van het onderwerp. Door een groot diafragma te selecteren (een laag f/-getal) wordt de achtergrond waziger en trekt het onderwerp alle aandacht.

Het kiezen van de juiste locatie kan ook voor de juiste context zorgen en je portret nog interessanter maken. Door je locatie te combineren met een persoon, kun je met zulke portretten een verhaal vertellen over het onderwerp en de omgeving.

Bijvoorbeeld:

Asfaltheld, Ms Elodie Croquet fototip Canon locatie
Asfaltheld, Ms Elodie Croquet

Dit intrigerende milieuportret van Elodie Croquet maakt gebruik van de locatie om een breder vraagstuk of verhaal aan te boren. De foto geeft het onderwerp meer context en stelt de kijker vragen over zijn leven en omgeving. Hij is binnen gemaakt met kunstlicht en zou lang niet zo effectief zijn als je de omgeving niet zou kunnen zien.

 

Vivien, Aleksandra Sempruch Canon locatie fototip
Vivien, Aleksandra Sempruch

Dit seizoensgebonden portret door Aleksandra Sempruch maakt ook goed gebruik van de omgeving. Ze heeft het onderwerp, omringd door herfstkleuren, in het midden van het frame geplaatst: een zeer aangename compositie. Let ook op de ontspannen houding en de natuurlijke blik, weg van de camera. Aleksandra heeft duidelijk goed nagedacht over alle elementen in deze foto.