Wereldmeisjesdag – Tess Vanacker neemt leiding kabinet over van minister De Croo

Vandaag/woensdag is het niet Alexander De Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post die de beleidsvergadering van zijn kabinet leidt, maar wel Tess Vanacker, een meisje van 22 jaar. Reden van de position switch is de “Wereldmeisjesdag” die woensdag wereldwijd aandacht krijgt. Op die dag heeft de ngo Plan International wereldwijd “takeovers” gepland. Daarbij nemen meisjes de plaats in van invloedrijke professionals in verschillende sectoren. “Meisjes krijgen nog lang niet dezelfde kansen als jongens. Met onze actie willen we tonen dat ze nochtans evenveel in hun mars hebben”, zegt Tiffany Van Eeckhoudt (19). Zij neemt woensdag het roer over van Koen De Brabander, secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, een traditioneel mannenbastion.
Ook in de mediasector zijn er takeovers, want niet programmadirecteurs Ricus Jansegers en Davy Parmentier beslissen over de programma’s van VTM, maar wel Alice Elliott (19). Rector van de Universiteit Antwerpen Herman Van Goethem staat zijn stoel af aan Mayada Srouji (23), en Niesje Vanduffel (16) is woensdagavond gastvrouw in de “Gert Late Night Show”. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders staat eveneens voor een tijdje zijn stoel af.
“Met meer dan 500 takeovers willen we meisjes van over de hele wereld de boodschap geven dat ook zij leiderschapsrollen mogen ambiëren. Tegelijk willen we iedereen overtuigen van de capaciteiten van meisjes en vragen om komaf te maken met clichés en vooroordelen”, zegt Tess Vanacker, jongerenactiviste van Plan International. “Als iedereen dat doet, dan zullen er misschien ooit meer landen door een vrouw worden geleid dan 17 op 193. En wie weet zullen vrouwen in België in exact dezelfde functie dan evenveel verdienen als mannen, en niet 6,5 procent minder zoals nu.”
Wereldwijd worden meisjes geconfronteerd met ontelbare vormen van discriminatie. Een opiniepeiling van Plan International toont aan dat ook in België meisjes nog steeds niet dezelfde kansen krijgen. Met de meerjarencampagne “Unlock the Power of Girls” werkt de ngo samen met jongeren aan meer gelijkheid.

bron: Belga