Tusk vraagt Puigdemont “geen beslissing aan te kondigen die dialoog onmogelijk maakt”

Tusk vraagt Puigdemont "geen beslissing aan te kondigen die dialoog onmogelijk maakt"

Europees president Donald Tusk heeft de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont vanmiddag opgeroepen om “geen beslissing aan te kondigen die een dialoog onmogelijk maakt”. Puigdemont spreekt vanavond omstreeks 18 uur het Catalaanse parlement toe. Mogelijk roept hij eenzijdig de onafhankelijkheid uit van zijn regio. In een speech bij het Europese Comité van de Regio’s richtte Tusk zich rechtstreeks tot Puigdemont. “Enkele dagen geleden vroeg ik premier Rajoy om een oplossing voor het probleem te zoeken zonder geweld te gebruiken, om naar een dialoog te zoeken (…) Vandaag vraag ik u de grondwettelijke orde te respecteren en geen beslissing aan te kondigen die zo’n dialoog onmogelijk maakt.”

Volgens Tusk zou een conflict zowel voor de Catalanen, Spanje als heel Europa een slechte zaak zijn. “Laat ons steeds zoeken naar wat ons bindt, niet naar wat ons scheidt”, aldus de Pool.

Ook de Franse president Emmanuel Macron uitte zich enkele uren voor de met spanning afgewachte toespraak over de kwestie. Hij zei tijdens een debat aan de Goethe Universiteit in Frankfurt, vlak voor de opening van de Buchmesse, “vertrouwen” te hebben in een vreedzame oplossing voor het conflict tussen de centrale regering in Madrid en de separatisten in Catalonië.

bron: Belga