Rode Duivels – Roberto Martinez wacht lastige taak voor WK-selectie

Rode Duivels - Roberto Martinez wacht lastige taak voor WK-selectie

Met Nacer Chadli, Laurent Ciman, Axel Witsel en verrassend genoeg ook Youri Tielemans en Thorgan Hazard bracht Roberto Martinez dinsdagavond in de slotwedstrijd tegen Cyprus vijf nieuwe namen aan de aftrap in vergelijking met het elftal dat zaterdag in een spektakelstuk met 3-4 ging winnen in Bosnië-Herzegovina. De weelde bij de Rode Duivels is dus groot, zowel in kwantiteit als kwaliteit. De bondscoach volgt 50 à 55 spelers en roept telkens 27 à 28 spelers op voor de interlands, maar in mei volgend jaar zal hij zijn groep voor het WK wel moeten uitdunnen tot 23 spelers. “Ik vrees dat aspect van mijn job, ik kijk daar echt niet naar uit”, vertelde Martinez dinsdag na de met 4-0 gewonnen interland tegen de Cyprioten. “Dat we een ruime selectie hebben, werd vanavond nog maar eens aangetoond. Iedereen die erbij was in deze campagne verdient het erbij te zijn op het WK. Het is echter aan de spelers om hun selectie voor het WK af te dwingen.”
Vooral Thorgan Hazard eiste een hoofdrol op. Zijn eerste basisplaats – de Hazard-broers stonden zo voor het eerst samen aan de aftrap bij de nationale ploeg – leverde ook meteen zijn eerste treffer op. Broer Eden nam twee doelpunten voor zijn rekening. “Thorgan heeft laten zien waarom hij bij de selectie zit, hij kan op meerdere posities spelen. Ik heb gekeken naar zijn laatste wedstrijd bij Borussia Mönchengladbach: toen nam hij in blessuretijd een beslissende strafschop en daarmee toon je natuurlijk karakter. Hij maakt een goeie evolutie door en daar geniet ik van. Hij is een andere speler dan een jaar geleden. Ook bij Youri Tielemans zie ik dat, hij is een van die spelers waarnaar ik graag kijk. Hij heeft zo’n indrukwekkende sterkte: hij draait snel en voetbalt zo vooruit. Zijn grootste test was invallen bij de rust in Bosnië en toen heeft hij getoond dat hij kapitein was bij zijn vorige club.”
Met 43 doelpunten kwamen de Duivels tot een evenaring van het doelpuntenrecord van Duitsland. Het werd dus net geen verbetering, de 5-0 van Romelu Lukaku werd nog onterecht afgekeurd wegens buitenspel. “Die karrenvracht doelpunten tijdens deze campagne was geen doel op zich, maar wel een gevolg van het niveau dat we halen. We scoren omdat we kansen creëren, een bewijs dat het team goed presteert.”
Nu de kwalificatiecampagne afgesloten is, wordt de blik stilaan op het WK gericht. “Het is belangrijk dat we spelen tegen teams met stijlen die we niet hebben in Europa. Komende maand volgen Japan en Mexico, in maart volgend jaar waarschijnlijk tegenstanders uit Zuid-Amerika en Afrika”, aldus Martinez, die afsloot met goed nieuws omtrent Thomas Meunier, die in de tweede helft met een kwetsuur het veld moest verlaten. “Hij heeft een trap op de enkel geïncasseerd, op het eerste zicht lijkt het mee te vallen.”

.

bron: Belga