Reactiedag 10 oktober - ACOD staakt tegen "afbraak" openbare diensten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De socialistische overheidsvakbond ACOD voert vandaag/dinsdag actie tegen het regeringsbeleid, dat volgens de vakbond louter gericht is op afbraak van de openbare diensten. ACV en ACLVB doen niet mee. Vooral de gebruikers van het openbaar vervoer zullen hinder ondervinden. Volgens de vakbond voert de federale regering al drie jaar een beleid van besparingen in de publieke sector. Er wordt te weinig geïnvesteerd in openbare diensten en het statuut van de ambtenaar staat onder druk. Denk maar aan plannen om minimale dienstverlening in te voeren of te sleutelen aan hun pensioenen.

Dat zorg voor veel onvrede bij de achterban, verklaart ACOD. Met als gevolg verscheidene stakingsaanzeggingen in de openbare sector. Dat is het geval bij het spoor, bus, tram en metro. Er zullen ook minder brieven en pakjes worden bedeeld. Ouders kunnen op crèches stuiten die dicht zijn. De cipiers zullen naar verwachting massaal het werk neerleggen. In het onderwijs wordt dan weer niet opgeroepen tot een staking. In Wallonië zal de staking wellicht ook in de privésector voelbaar zijn.

Chris Reniers, voorzitter van ACOD, waarschuwt dat de actie van dinsdag geen eindpunt is. "We gaan onder geen voorwendsel akkoord met een afbouw van de openbare diensten. Elk onderdeel van het regeringsplan dat de openbare sector ondergraaft, blijft voorwerp van een verdere reactie", waarschuwt ze.

bron: Belga