Nederlandse oppositie: “Rechts Nederland likt zijn vingers af”

Nederlandse oppositie:
Nederlandse oppositie: "Rechts Nederland likt zijn vingers af"

De Nederlandse oppositiepartijen zijn vandaag erg kritisch over de inhoud van het regeerakkoord. Ze vrezen dat de voorgestelde maatregelen de inkomensverschillen enkele zullen doen toenemen, in tegenstelling tot de ambitie die de meerderheidspartijen hebben uitgesproken. Het nieuwe kabinet is er één “waar rechts Nederland zijn vingers bij zal aflikken”, klinkt het bij GroenLinks-leider Jesse Klaver. Klaver wijst erop dat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bedrijven en vermogens minder belast. Mensen die deze samenleving draaiende houden gaan er te weinig op vooruit ten opzichte van rijken, vindt de GroenLinks-voorman.

Klaver is wel blij dat de coalitie werk wil maken van vergroening, maar ziet niets in de manier waarop het nieuwe kabinet dat wil bereiken. Het kabinet zou de uitstoot van CO2 niet genoeg verlagen, maar ervoor kiezen het broeikasgas onder de grond te stoppen. Dat is volgens Klaver “onbewezen, knetterduur en moet worden betaald door burgers”.

Ook Lodewijk Asscher van het sociaaldemocratische PvdA stelt dat de regering “multinationals boven mensen” plaatst. “Miljardencadeaus aan grote bedrijven, buitenlandse beleggers en grote vermogens en tegelijkertijd worden de boodschappen duurder, wordt de zorg duurder en betalen arbeidsgehandicapten de rekening”, vindt Asscher. Erwin Roemer van de socialistische SP sluit zich aan bij die kritiek. “De vrienden van Rutte komen er goed vanaf”, stelt hij.

Geert Wilders, de leider van de extreemrechtse PVV, noemt de plannen van de nieuwe coalitie dan weer een “verschrikkelijk gedrocht van een regeerakkoord”. Volgens Wilders zijn terreur en islamisering de grootste bedreigingen van Nederland en Europa en “komt het woord islam niet één keer in het hele regeerakkoord voor”. Ook financieel-economisch is het akkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie volgens hem “pure volksverlakkerij”.

Bron: Belga