Madrid roept Puigdemont op “niets onomkeerbaars te ondernemen”

Madrid roept Puigdemont op
Madrid roept Puigdemont op "niets onomkeerbaars te ondernemen"

De woordvoerder van de Spaanse regering heeft de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont opgeroepen “niets onomkeerbaars te ondernemen”. Puigdemont spreekt omstreeks 18 uur het Catalaanse parlement toe. Mogelijk roept hij eenzijdig de onafhankelijkheid uit van zijn regio. Zegsman Inigo Mendez de Vigo vroeg de Catalaanse minister-president “terug te keren naar de legaliteit”. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft al meermaals aangegeven dat hij alleen met Puigdemont wil praten als die zich aan de wet houdt en dus geen onafhankelijkheidsverklaring aflegt.

Intussen stijgt de spanning in de Catalaanse hoofdstad Barcelona, enkele uren voor de toespraak van Puigdemont. De Catalaanse politiedienst Mossos d’Esquadra heeft “om veiligheidsredenen” de toegang afgesloten tot het park rondom het Catalaanse parlement. Een woordvoerder herinnerde eraan dat tijdens een manifestatie zondag van tegenstanders van de onafhankelijkheid “een groepje personen zich een toegang verschafte tot het park en voorwerpen gooide naar het parlement”. “We willen dergelijke situaties vermijden”, luidt het.

De belangrijkste Catalaanse separatistische bewegingen hadden opgeroepen om dinsdagavond te betogen voor het parlement “ter ondersteuning van de onafhankelijkheidsverklaring”, maar nu het park rondom het parlement afgesloten is, zullen die daarbuiten moeten samenkomen.

Het persbureau Bloomberg citeert intussen bronnen die stellen dat de Spaanse politie Guardia Civil klaar staat om Puigdemont onmiddellijk te arresteren als die de Catalaanse onafhankelijkheid uitroept. Leden van de elite-eenheden van de Spaanse politie zouden in Catalonië ontplooid zijn met het oog op het uitvoeren van een raid als de Mossos d’Esquadra de Catalaanse minister-president probeert te beschermen.

Premier Rajoy heeft gesteld alle wettelijke middelen te zullen gebruiken om de afscheiding van Catalonië tegen te houden. Hij sloot daarbij niet uit een beroep te doen op artikel 155 van de Spaanse grondwet, dat erin voorziet de autonomie van Catalonië op te heffen en waarbij de regio weer onder het bestuur van de regering in Madrid terechtkomt.

Bron: Belga