Jan Vertonghen gaat de geschiedenisboeken in als recordinternational

Jan Vertonghen gaat de geschiedenisboeken in als recordinternational

Dankzij zijn basisplaats van vanavond in de galawedstrijd tegen Cyprus op de slotspeeldag in groep H van de WK-kwalificaties is Jan Vertonghen met 97 caps op zijn naam Belgisch recordinternational geworden. De dertigjarige verdediger van Tottenham Hotspur gaat in de ranglijst aller tijden levende legende Jan Ceulemans voorbij. Zaterdag in Bosnië was Vertonghen al op gelijke hoogte van Ceulemans gekomen. Komende maand in de oefenwedstrijden tegen Japan en Mexico pakt Vertonghen in principe zijn 98e en 99e cap, de honderdste cap zal voor begin volgend jaar zijn. Dan worden er nog extra festiviteiten gepland en zal Vertonghen ook het petje krijgen dat traditioneel aan de recordinternational gegeven wordt. Het bedrijf dat de petjes maakt, bestaat echter niet meer en dus moet de bond op zoek naar een nieuwe fabrikant. “Tegen zijn honderdste cap zullen we zo’n petje wel hebben”, verklaarde woordvoerder Stefan Van Loock. Maar ook vandaag was er al een verrassing gepland voor Vertonghen – hij kreeg een shirt met daarop rugnummer 97 – en daarnaast mag hij voor de gelegenheid de aanvoerdersband van Eden Hazard overnemen. Ook in Sarajevo had Hazard de kapiteinsband aangeboden aan Vertonghen, maar toen had de verdediger nog geweigerd. “Daar hou ik mij niet mee bezig”, verklaarde Vertonghen toen na de wedstrijd. “Voor mij is Eden de aanvoerder.”

Vertonghen speelde zijn eerste interland voor België op 2 juni 2007. Van toenmalig bondscoach René Vandereycken kreeg hij meteen een basisplaats als middenvelder in de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen Portugal, in de kwalificaties voor het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Nadien zou de zelden geblesseerde Vertonghen bijna nooit meer uit de basiself verdwijnen, waardoor hij bijna honderd caps kon verzamelen op iets meer dan tien jaar. Ter vergelijking, Ceulemans deed er bijna veertien jaar over (van maart 1977 tot februari 1991). Destijds werden er wel een pak minder interlands gespeeld.

Huidig bondscoach Roberto Martinez opteert voor een driemansverdediging, waarin Vertonghen op zijn voorkeurspositie centraal achterin uitgespeeld wordt. Voordien onder Marc Wilmots moest hij de linkerflank voor zijn rekening nemen.

bron: Belga