Erdogan gaat afscheidnemende Amerikaanse ambassadeur in Turkije boycotten

Erdogan gaat afscheidnemende Amerikaanse ambassadeur in Turkije boycotten
Erdogan gaat afscheidnemende Amerikaanse ambassadeur in Turkije boycotten

De Turkse regering wil de afscheidnemende ambassadeur van de Verenigde Staten in Ankara niet meer ontvangen. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan vandaag meegedeeld. De relaties tussen de Ankara en Washington lijken daarmee op een dieptepunt te zijn beland. De VS hadden eerder al beslist om ambassadeur John Bass van Ankara over te plaatsen naar Kaboel. De bedoeling was dat Bass, die morgen vertrekt, in Turkije nog enkele afscheidsbezoeken zou brengen. Maar volgens Erdogan zal de ambassadeur enkel voor gesloten deuren staan.

De Turkse regering zal ambassadeur John Bass niet meer ontvangen, zei de president tijdens een bezoek aan de Servische hoofdstad Belgrado. “We zien hem niet langer als de vertegenwoordiger van de Verenigde Staten in Turkije.”

De relaties tussen de NAVO-partners Turkije en VS bevinden zich op een dieptepunt sinds een medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanboel vorige week gearresteerd werd wegens “spionage”. De verdachte zou banden hebben met Fethullah Gülen, die volgens de Turkije het brein was achter de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016.

In een reactie daarop beslisten de VS zondag om met onmiddellijke ingang al hun niet-immigratiegebonden visadiensten in Turkije op te schorten. Ankara reageerde daarop dan weer met een gelijkaardige maatregel.

Erdogan verdedigde vandaag de arrestatie van de Turkse medewerker in het Amerikaanse consulaat. “De Amerikanen moeten zich afvragen hoe deze agent erin geslaagd is te infiltreren in hun consulaat in Istanboel”, aldus Erdogan.

Bron: Belga