Belgisch oorlogsdrama ‘Insyriated’ opent Film Fest Gent

In Gent is de 44ste editie van Film Fest Gent dinsdag van start gegaan met als openingsfilm het oorlogsdrama ‘Insyriated’ van Philippe Van Leeuw. “Ik ben zeer vereerd dat Insyriated de openingsfilm is”, zegt de Belgische regisseur. “Hopelijk is dit ook een teken dat de situatie van Syrië en de Syriërs zelf niet vergeten kan worden.” Op de rode loper werden heel wat politici, acteurs en andere prominente gasten verwelkomd op een filmfestival dat de komende 10 dagen 100.000 bezoekers verwacht. “De openingsfilm zal ons zeker niet enkel willen behagen. Dat moet ook niet”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz over die keuze. “Het is goed dat kunstenaars en regisseurs die problematiek aan een breder publiek uitleggen. Politici kunnen dat niet zo goed als filmmakers.”
Met uitgesproken steun voor het initiatief ‘Cinemaximiliaan’, een vrijwilligersorganisatie die filmvertoningen organiseert voor vluchtelingen, legt het Gentse filmfestival op zijn openingsdag dan ook een duidelijke focus op de vluchtelingenproblematiek. Al staat het filmfestival dit jaar vooral in het teken van de Italiaanse cinema. Een internationale jury zal twee prijzen uitreiken, die voor Beste Film en de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek of Sound Design, voor een bedrag van bijna 70.000 euro.
De internationale competitie op het Film Fest Gent bestaat dit jaar uit twaalf langspeelfilms, waaronder de wereldpremières van “The Butcher, The Whore & the One-eyed Man” van János Szász en de Belgische film “Zagros” van Sahim Omar Kalifa. Onder de geselecteerde kanshebbers ook “1945” van Ferenc Török, “Call Me by Your Name” van Luca Guadagnino, “A Ciambra” van Jonas Carpignano, “The Fixer” van Adrian Sitaru, “The Killing of a Sacred Deer” van Yorgos Lanthimos, “A Man of Integrity” van Mohammad Rasoulof, “La nuit où j’ai nagé” van Damien Manivel en Kohei Igarashi, “Tesnota” van Kantemir Balagov, “Thelma” van Joachim Trier, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” van Martin McDonagh.
Het Film Fest Gent is ook dit jaar streng beveiligd met betonblokken in de omgeving van bioscoopcomplex Kinepolis en een parkeerverbod in aanpalende straten. Film Fest Gent vindt plaats in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole Gent.

bron: Belga