Avondspits op het spoor zwaarder getroffen dan ochtendspits

Avondspits op het spoor zwaarder getroffen dan ochtendspits

De gevolgen van de actie van de socialistische spoorvakbond wogen zwaarden door tijdens de avondspits (tussen 16 en 19 uur) dan tijdens de ochtendspits. In Vlaanderen reed ongeveer 1 op de twee treinen (54,3 procent), in het zuiden was dat 1 op de 3 (36,7 procent). Dat meldt spoorwegnetbeheerder Infrabel. Ook binnen Vlaanderen waren er aanzienlijke verschillen. Zo reed op de lijn Antwerpen-Essen bijna 74 procent van de geplande treinen tijdens de avondspits, terwijl op de eveneens regionale lijn Kortrijk-Brugge slechts 33 procent van de treinen reed. Op een hoofdlijn als Antwerpen-Brussel reed 60,4 procent van de geplande treinen.

Volgens Infrabel waren er vandaag drie gevallen van spoorlopen: in ’s Gravenbrakel (provincie Henegouwen), Hamoir (provincie Luik) en Vorst (Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Deze acties hadden weinig tot geen gevolgen voor het treinverkeer, aldus Infrabel, dat onmiddellijk gerechtsdeurwaarders ter plaatse stuurde en ook de politie verwittigde.

Op 71 seinhuizen in heel België waar het treinverkeer geregeld wordt, waren er slechts vier (Flémalle-Haute, Wezet, Quévy en Hoei) waar niet gewerkt werd. De vakbondsactie van ACOD duurt tot 22 uur.

bron: Belga