ACOD: "Actie is geslaagd"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vakbondsactie is geslaagd, zegt voorzitster Chris Reniers van ACOD. "Hoewel we de enige vakbond zijn die staakt, ligt het aantal deelnemers in een aantal diensten hoger dan we hadden verwacht", zegt ze. De reactie van de werkgevers vindt de vakbondsvrouw "heel erg overdreven" en ook de N-VA krijgt een veeg uit de pan. "Ik zou de actie als geslaagd beschouwen", zegt Reniers. "In de gevangenissen is de opvolging bijna unaniem. Bij De Lijn zie ik een aantal depots waar 60 à 70 procent van de bussen niet rijdt. Bij het spoor is de actie eveneens een succes, ook al rijden er wel wat treinen. In de havens zijn er ook acties, waardoor er bijvoorbeeld genoeg volk is voor één sluis maar niet voor twee. En ook in de administratie, de zorgcentra en de crèches wordt de actie goed opgevolgd, vooral in de grote steden."

De boodschap van Reniers aan de regering is dat ze terug moet inzetten op openbare diensten. "Dat betekent: voldoende financiële middelen en een goede dienstverlening aan de burger. Men moet weer respect hebben voor het personeel, genoeg mensen inzetten en zorgen voor een waardig pensioen", klinkt het. Verder moet de regering volgens de vakbondsvrouw niet langer praten over een minimale dienstverlening, maar in de plaats proactief werken en inzetten op onderhandelingen en sociale dialoog.

Werkgeversfederatie VBO noemde de ACOD-actie "een politieke staking" en becijferde de economische schade van de spoorstaking op 40 miljoen euro. "Ik zit al vele jaren in het vak en telkens als er een dag staking is, doet men alsof wij verantwoordelijk zijn voor het failliet van België", reageert Reniers. "Ik begrijp dat het niet leuk is om in de file te staan, maar ik sta vaker in de file door ongevallen en overladen vrachtwagens dan door een staking. In de reactie van de werkgevers zit heel veel overdrijving."

Ook de N-VA krijgt slechte punten van ACOD. Die partij wil snoeien in de subsidies aan de spoorbonden. "Ze richten zich weer enkel op de NMBS en Infrabel, terwijl dezelfde situatie ook bestaat bij grote en middelgrote bedrijven in de privésector. Dit is opnieuw een gebrek aan respect voor het personeel van de NMBS", zegt Reniers. Ze wijst erop dat de vakbonden met het geld ook opleiding regelen en zorgen voor de doorstroming van informatie. "Dat is de gewoonste zaak ter wereld", besluit ze.

bron: Belga