Nederlandse kip legt CO2-neutraal ei

In Nederland is het eerste CO2-neutrale ei ter wereld gelegd. Dat betekent dat er geen broeikasgassen uitgestoten worden, of dat de uitstoot in elk geval gecompenseerd wordt met milieuvriendelijke maatregelen.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

De wereldprimeur komt op naam te staan van Kipster, een nieuwe CO2-neutrale kippenboerderij in Castenray nabij het Nederlandse Venray. De eieren zijn alvast populair. Een grote supermarktketen heeft alle productie voor de komende vijf jaar al gekocht.

Restjes

Wat is er nodig om een ei klimaatneutraal te maken? "Ten eerste hebben we witte kippen. Die zijn lichter en eten minder voer dan bruine kippen", legt kippenboer Ruud Zanders uit aan de openbare omroep NOS. "Dat scheelt dus grondstoffen. Verder krijgen onze kippen eten van, zoals we dat noemen, reststromen: bijvoorbeeld van de bakker resten brood en beschuit, en van boeren resten van het land. We geven ze dus bijvoorbeeld geen maïs."

Dierenbescherming

Daarnaast telt de boerderij 1.100 zonnepanelen. Zo'n 40% van de opgewekte energie wordt ter plaatse gebruikt, de rest wordt verkocht. Het verblijf van de dieren is zo aangenaam mogelijk gemaakt. Het werd gebouwd in samenwerking met de dierenbescherming. De binnentuin heeft een glazen dak. Kippen houden namelijk van daglicht. Verder zijn er bomen en stronken aanwezig waar ze op en onder kunnen spelen. Ze kunnen ook buiten als het goed weer is.