Film Fest Gent start vandaag: dit zijn onze tips

Film Fest Gent start vandaag: dit zijn onze tips
Foto R.V.

Van 10 tot en met 20 oktober vindt de 44ste editie van het filmfestival van Gent plaats, zeg maar het belangrijkste filmevenement van ons land. Zoals elk jaar bieden de organisatoren het publiek een rijkelijk gevuld bioscoopbuffet aan. Om ervoor te zorgen dat u zichzelf geen indigestie bezorgt, reiken we u — in alfabetische volgorde — een tiental tips aan.

Acht Stunden sind kein Tag

Foto’s R.V.

Waarom geen hele dag in de bioscoop doorbrengen? Op maandag 15 oktober kunt u in één ruk de volledige miniserie ‘Acht Stunden sind kein Tag’ bekijken, in 1972 gemaakt door de legendarische cineast Rainer Werner Fassbinder. Tegelijk een superieur soapdrama en een scalpelscherpe ontleding van de Duitse maatschappij.

Goblin Plays Romero’s ‘Dawn of the Dead’Twee vliegen in één klap. Gent brengt hulde aan de onlangs overleden horrormeester George A. Romero door een van zijn beste films, het tweede deel van zijn sociaalkritische zombieserie, nog eens te vertonen. De Italiaanse groep Goblin komt hun oorspronkelijke score bovendien live spelen.

A Man of Integrity

Een van de uitschieters op het festival van Cannes dit jaar was dit grauwe drama van de Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof. Zijn eigen overheid draagt hem niet op handen en als je ziet wat hij te vertellen heeft over Iran begrijp je waarom. Dit is het verhaal van een man die er alles aan doet om te ontsnappen aan de corruptie die hij rond zich ziet.

Ochtendsessies

Hebt u uw films graag een beetje ingekleed? Elke dag stelt het festival een film voor die zowel een inleiding als een nabespreking krijgt door een specialist terzake. Zo geeft socioloog Piet Bracke op 19/10 meer uitleg bij de Amerikaanse film ‘Battle of the Sexes’, over de tennismatch in de jaren 70 tussen een (oudere) mannelijke kampioen en een vrouwelijke vedette.

On Body and Soul

Het festival van Gent is ook de gelegenheid om het beste van andere festivals te ontdekken. Naast de Gouden Palm van Cannes (‘The Square’) en de Gouden Leeuw van Venetië (‘The Shape of Water’) is er de winnaar van de Gouden Beer van Berlijn, de Hongaarse romantische tragikomedie ‘On Body and Soul’. Met als uniek decor een slachthuis.

A Prayer Before Dawn

In 1978 vertelde ‘Midnight Express’ het ware verhaal van een Amerikaan die wegens drugsbezit in een beenharde Turkse gevangenis belandt. ‘A Prayer Before Dawn’ is vergelijkbaar en ook echt gebeurd, maar dan met een Brits hoofdpersonage en een Thaise nor. Tegelijk is het een meeslepend drama over een jonge kerel die zichzelf terugvindt.

Skopiumschuivers

Geen beter moment om een tentoonstelling over de 45-jarige Gentse cinema Studio Skoop te bezoeken dan tijdens het filmfestival. Aan de hand van allerlei foto’s en ander beeldmateriaal brengt de expo je terug naar de jaren 70. Te bezichtigen in het KASK tot 22 oktober. Er hangt trouwens ook een boek aan vast.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Ooit ‘In Bruges’ gezien? Dan weet u dat de Britse regisseur Martin McDonagh over een donker en spits gevoel voor humor beschikt. In zijn nieuwe film voegt hij daar ook een groot hart aan toe. Centraal staat een verbitterde vrouw (geweldige vertolking door Frances McDormand) die een jaar na de brutale moord op haar dochter beslist om de lokale politie het vuur aan de schenen te leggen.

17de World Soundtrack Awards

Gent profileert zichzelf graag als het filmfestival van de muziek. Dat onderstreept het met allerlei evenementen, met als climax de uitreiking van de World Soundtrack Awards. Behalve speeches en prijzen staat er ook live filmmuziek op het programma, dit jaar onder andere uit ‘Malcolm X’, ‘Jack Reacher’ en ‘Saturday Night Fever’.

You Were Never Really Here

Massief. Je kunt geen beter woord verzinnen voor de in Cannes bekroonde vertolking die Joaquin Phoenix neerzet in dit psychologische actiedrama. Hij speelt een ex-militair en -FBI-agent met diepe trauma’s. Nu knapt hij fysieke klusjes op voor een privédetective en een van die opdrachten brengt hem op het spoor van een perverse politicus. Stevige kost, maar ook verrassend teder.