Catalaanse onafhankelijkheid is nog niet voor vandaag

Carles Puigdemont
AFP / L. Gene

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de onafhankelijkheid van Catalonië nog niet formeel uitgeroepen. In zijn verklaring in het regionale parlement zei hij dat hij eerst met Madrid wil onderhandelen om een oplossing te vinden.

Puigdemont (foto) verklaarde dat hij de wil van het Catalaanse volk om een onafhankelijke staat te worden, wil nakomen. “Maar vandaag doen we een gebaar van verantwoordelijkheid ten gunste van verdere dialoog”, klonk het. Daarop riep hij de Spaanse regering op “om te luisteren, misschien niet naar ons, maar naar (andere) mensen die om een bemiddeling vragen”.Volgens de minister-president is internationale bemiddeling het overwegen waard. Hij hoopt zo tot een oplossing te komen voor het conflict tussen Catalonië en de regering van premier Mariano Rajoy.

De-escalatie

Puigdemont riep ook op om de spanningen in Catalonië te verminderen. “We moeten streven naar een de-escalatie van de situatie, en de onvrede niet voeden”, zei hij. “We maken allemaal deel uit van dezelfde gemeenschap en we moeten samen verder. We zullen het niet altijd eens zijn, maar we hebben al bewezen dat de enige weg vooruit die van vrede en democratie is. En dat vergt dialoog.”

De toespraak van de Catalaanse minister-president was een uur uitgesteld omdat de radicale linkse separatistische partij CUP, die de minderheidsregering van Puigdemont steunt, niet akkoord was met de eerste versie van zijn speech.