Koen Frøberg van YAR: «Wij blijven erin geloven»

YAR Vlaanderen ondersteunt jaarlijks ongeveer 100 jongeren die het op meerdere levensdomeinen moeilijk hebben aan de hand van coachingsprogramma’s. Die groeiden uit tot echte succesformules, en volgens directeur Koen Frøberg ligt dat aan de verantwoordelijkheid die de jongeren krijgen. “Onze eerste taak is om jongeren te motiveren in ons programma te stappen. Zijzelf maken de keuzes.”

Het verhaal van YAR Vlaanderen begon in 2007. De jeugdzorg kreeg de kans om zichzelf heruit te vinden en een model uit de Verenigde Staten werd getest. De resultaten waren verbluffend.De jongeren die deelnemen aan een YAR Vlaanderen programma hebben vaak al een lang parcours in de hulpverlening achter de rug. Sommigen hebben de moed al laten zakken. “Door vertrouwen te schenken aan de jongeren ervaren ze dat ze sterk genoeg zijn om hun eigen keuzes te maken en hun leven om te gooien. Wat niet gemakkelijk is, maar wij blijven in hen geloven.”

YAR Vlaanderen telt twee programma’s: YAR Coaching en YAR Wonen, die allebei steunen op vrijwilligers. Zij coachen de jongeren intensief en met hun engagement vormen zij het hart van de organisatie.

YAR wonen

YAR wonen is weggelegd voor jongeren die uit noodzaak alleen moeten gaan wonen. Ze krijgen ondersteuning van een vrijwillige coach die hen helpt met praktische zaken, hun netwerk uitbreidt en hen op weg helpt naar zelfstandigheid.

YAR coaching

Het YAR coaching programma duurt elf maanden en wil nieuwe mogelijkheden creëren voor de jongeren, als aanvulling op de huidige. “Een sterk netwerk is immers heel belangrijk om je doelen te bereiken”, weet Koen.

De kern van het YAR coachingprogramma is een intensieve residentiële trainingsweek. Wanneer de jongeren aankomen, worden ze steevast opgewacht door een juichende menigte van vrijwilligers. Zo merken de jongeren meteen wat YAR Vlaanderen betekent: hoe zwaar de mentale en fysieke uitdagingen tijdens de trainingsweek ook zullen worden, de vrijwilligers van YAR blijven er voor hen staan.


Voor beide programma’s is YAR Vlaanderen steeds op zoek naar vrijwilligers
Lijkt dit je wat? Vind meer info op www.yarvlaanderen.be.