Internet of Things geeft zorgverleners ademruimte

Zo'n 60% van de wereldwijde zorgorganisaties zet de Internet of Things-technologie (IoT) in. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Aruba, een onderneming van Hewlett Packard Enterprise. Verder zegt 87% van de zorgorganisaties de technologie in 2018 te gaan gebruiken. Daardoor hebben zorgverleners meer tijd voor de patiënten.
door
marketing
Leestijd 2 min.

Een vooraanstaand kinderziekenhuis in Boston ontwikkelde een IoT-oplossing in de strijd tegen de longziekte COPD. In plaats van honderdduizenden dollars te pompen in gespecialiseerde apparatuur, analyseert het ziekenhuis de ademhaling van een patiënt met de microfoon van mobiele telefoons. In een paar seconden tijd krijgen de artsen de resultaten binnen als spraak- of tekstbericht.

Storingen melden

Het is maar een praktijkvoorbeeld, want de opties zijn eindeloos. De meeste organisaties gebruiken de technologie voor het monitoren van patiënten en de onderhoud van ziekenhuisapparatuur. Zo kunnen apps storingen meteen aan servicemedewerkers melden. De helft van de ondervraagde organisaties gebruikt IoT voor aansturing of monitoring op afstand en 47% maakt gebruik van tracking-technologie om specifieke apparatuur in het ziekenhuis snel te lokaliseren.

Vooral monitors voor patiënten, energiemeters en röntgenapparaten zijn het meest verbonden met IoT. Als de patiënt beter verbonden is, kunnen medewerkers sneller reageren.

Tevreden patiënten

“De potentiële impact van IoT op de zorgsector is enorm. We zien al vooruitgang bij het monitoren van patiënten en het traceren van apparatuur. Juist op deze gebieden kunnen verbeteringen van de efficiëntie cruciale tijd besparen”, vertelt Jon Moger, Senior Director van Aruba. “De tijd die de zorgverleners kunnen besparen, leidt tot hogere tevredenheid bij patiënten en dat is het allerbelangrijkst in de zorg.”

Lekken

Natuurlijk schuilt er ook gevaar in de technologie. Het onderzoek toont aan dat veel bedrijven die IoT gebruiken grote risico's lopen op het vlak van beveiliging. Daar is dus nog werk aan de winkel, maar de technologie staat nog maar in haar kinderschoenen. Ruim driekwart van de ondervraagde organisaties stelt dat ze in de toekomst hun activiteiten zeker nog gaan veranderen. Meer dan de helft denkt dat het de productiviteit alleen maar ten goede zal komen.

“De waarde van IoT-technologie is al aangetoond door de resultaten in de zorgsector. Deze technologie opent een compleet nieuwe wereld van besparingen en kansen”, besluit Moger.