Topstukken uit kunstcollecties Wolfers bewaard voor nageslacht

De Koning Boudewijnstichting heeft een uitzonderlijke collectie meesterwerken kunnen aankopen van Philippe Wolfers (1858-1929), topontwerper van de art nouveau, en zijn zoon Marcel (1886-1976), beeldhouwer en lakkunstenaar. Vader en zoon Wolfers waren de stuwende artistieke krachten van het huis van edelsmeden “Wolfers Frères”. De aankoop omvat acht unieke juwelen, drie beeldhouwwerken, een schilderij, dertien siervoorwerpen en 129 ontwerptekeningen. Door de verwerving blijft dit unieke familiale patrimonium samen en voor iedereen toegankelijk in eigen land.
De goede relaties die de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis met de familie Wolfers heeft opgebouwd, zijn cruciaal geweest om deze unieke aankoop mogelijk te maken. Naast de Musea en de familie Wolfers speelde ook de Koning Boudewijnstichting een belangrijke rol in het partnerschap. De stichting heeft als missie belangrijk erfgoed te bewaren en te beschermen. Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting bundelde voor deze aankoop haar krachten met meerdere mecenaatsfondsen (het Fonds Christian Bauwens, het Fonds Braet-Buys-Bartholemus en het Fonds Marcel Van Rooy).
Het grootste deel van de aankoop zal vanaf 29 november te bewonderen zijn in de Winkel Wolfers in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel. Dit is het oorspronkelijke interieur van de winkel van Wolfers Frères, gelegen aan de Arenbergstraat in Brussel, die Victor Horta in 1909 ontwierp. Het geheel wordt in het museum heropgebouwd en herbestemd als decor voor de zopas verworven collectie Wolfers en andere belangrijke hoogtepunten uit de verzameling art nouveau en art deco van het museum.

bron: Belga