Rode Kruis sluit kantoren in twee noordelijke provincies van Afghanistan

Rode Kruis sluit kantoren in twee noordelijke provincies van Afghanistan

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) kondigt vandaag de sluiting van zijn kantoren in de noordelijke Afghaanse provincies Kunduz en Faryab aan, en de afbouw van zijn activiteiten. De afgelopen negen maanden was de organisatie drie keer het doelwit van een grote aanval, waarbij zeven personeelsleden overleden. “Na intern overleg op het hoogste niveau, is het duidelijk dat we geen andere keuze hebben dan onze aanwezigheid en activiteiten in Afghanistan te verminderen”, zei Monica Zanarelli, het hoofd van de ICRC-delegatie, in Kaboel aan de pers. De centra in de provincies Kunduz en Faryab “zullen van nu tot het einde van het jaar gesloten zijn, en die in Mazar-i-Sharif (de hoofdstad van de noordelijke provincie Balch, red.) zwaar teruggeschroefd”, aldus Zanarelli.

Het Rode Kruis is al meer dan dertig jaar overal in Afghanistan aanwezig. De beslissing volgt op de moord op een Spaanse fysiotherapeut in 11 september in Mazar-e Sharif. Lorena Enebral werd er tijdens haar werk in een rehabilitatiecentrum neergeschoten door een patiënt.

Een week voor de moord werden nog twee medewerkers van het ICRC vrijgelaten. Zij werden in februari ontvoerd in de noordelijke provincie Jawzjan, nadat zes van hun collega’s gedood werden.

Het ICRC heeft 1.800 werknemers in Afghanistan, onder wie 120 expats. Van die laatste groep zullen naar verwachting zo’n 90 à 100 in het land blijven.

bron: Belga