Koning van Noorwegen waarschuwt: “Economische gouden tijden zijn voorbij”

Koning van Noorwegen waarschuwt:
Koning van Noorwegen waarschuwt: "Economische gouden tijden zijn voorbij"

De hoogdagen van de Noorse economie zijn voorbij. Dat heeft de Noorse koning Harald gezegd in zijn troonrede bij de eerste bijeenkomst van het parlement na de verkiezingen in september. In de troonrede zet de koning het regeringsbeleid uiteen. Harald waarschuwde dat meer Noren zullen moeten werken en dat ze ook langer aan de slag zullen moeten blijven. Erna Solberg won in september de verkiezingen en werd zo de eerste centrumrechtse premier in Noorwegen in 30 jaar die erin geslaagd is om zichzelf op te volgen. Ze vormde net als in 2013 een regering met haar conservatieve partij Høyre en de Vooruitgangspartij. Haar campagne draaide rond het terugschroeven van de belastingen om de economische groei te stimuleren. Dat zal nodig zijn, want de dalende olieprijzen hebben de Noorse economie hard getroffen.

“De laatste decennia zijn gouden tijden geweest voor Noorwegen”, zei Harald. “Belangrijke economische tendensen zijn in ons voordeel geweest. Die zijn nu aan het omkeren. De sterke groei van het overheidspensioenfonds zal niet blijven duren. De overheidsinkomsten uit olie en gas zijn gedaald en zullen geleidelijk aan verder dalen. Een oudere bevolking betekent minder belastinginkomsten en meer uitgaven voor gezondheidszorg en verzorgingsdiensten.”

Er zullen dan ook extra inspanningen nodig zijn. “Meer mensen moeten langer actief blijven op de arbeidsmarkt, en meer mensen moeten werken”, klonk het. Maar dat alleen zal niet genoeg zijn. “We moeten ook oplossingen vinden in de overheidssector”, vertolkte Harald het regeringsstandpunt. “We moeten creatief en moedig nadenken. We moeten de nodige hervormingen doorvoeren, zelfs als die op korte termijn moeilijk liggen.”

De regering kondigde in de troonrede ook een “strikt en voorspelbaar” immigratiebeleid aan. “Noorwegen zal vluchtelingen blijven beschermen, maar we moeten ook verzekeren dat de totale immigratie in Noorwegen evenredig is met de capaciteit van de samenleving om succesvolle integratie te bereiken”, klinkt het. De inspanningen om migranten te integreren, zullen tijdens de tweede termijn van Solberg worden opgedreven.

Bron: Belga