Gemeenten klagen steen en been over De Lijn

Gemeenten klagen steen en been over De Lijn

Bij de Vlaamse gemeentebesturen leeft diepe onvrede over het gebrek aan inspraak bij De Lijn. De vervoersmaatschappij belooft beterschap. Dat schrijft De Standaard vandaag op basis van een bevraging van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). Maar liefst 85 procent van de bevraagde burgemeesters en OCMW-voorzitters zegt onvoldoende greep te hebben op de aanbieders van het openbaar vervoer. Vooral De Lijn gaat dan over de tongen. “Als je iets wil wijzigen, krijg je als antwoord dat het niet kan, of dat het de stad veel geld zal kosten. Er zou meer overleg moeten zijn”, zegt burgemeester van Lier Frank Boogaerts (N-VA).

De Lijn benadrukt dat er regelmatig contacten zijn met burgemeesters, schepenen en ambtenaren. “Maar zij zijn niet de enige stakeholders: er zijn ook ziekenhuizen, scholen, kmo-zones. En openbaar vervoer overschrijdt de gemeentegrenzen”, klinkt het.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) begrijpt de verzuchtingen van de gemeentebesturen maar zegt dat er verandering komt door de goedkeuring van het concept van de basisbereikbaarheid. “Zo krijgen ze zelf de sleutels in handen. We verwachten dat dit bijvoorbeeld de stiptheid ten goede zal komen”, klinkt het bij De Lijn.

bron: Belga