Eurogroep zwaait Schäuble uit

Eurogroep zwaait Schäuble uit

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben voor aanvang van hun maandelijkse beraad in Luxemburg de lof gezongen van Wolfgang Schäuble. “In het leven van de eurogroep is er een tijd voor, een tijd met en een tijd na Schäuble, en de tijd na hem zal anders zijn”, zo duidde eurocommissaris Pierre Moscovici het gewicht van de afscheidnemende Duitse minister. Schäuble, die voorzitter van het Duitse parlement wordt, woont in Luxemburg zijn laatste eurogroep bij. Sinds 2009 had de 75-jarige conservatief een dominante stem in de maandelijkse vergaderingen van de euroministers. Criticasters laakten vaak de harde besparingskoers die hij Griekenland en andere eurolanden oplegde in ruil voor hun financiële redding, voorstanders prezen zijn aandeel in de stabilisering van de eurozone tijdens die woelige jaren.

“Zijn erfenis is daar. Je kan akkoord gaan met hem, of niet akkoord, maar hij heeft zijn stempel gedrukt”, stelde de Spaanse minister Luis de Guindos, die in de voetsporen van de Duitser treedt als langst dienend lid van de eurogroep. “Hij kan soms hard zijn, en we waren het niet steeds eens, maar onze standpunten waren nooit onverzoenbaar”, zo stelde Moscovici.

Ook de Belgische minister Van Overtveldt beklemtoonde net als de Guindos en Moscovici dat Schäuble op het einde van de rit steeds naar een compromis zocht. “Ik denk dat we hem zullen missen. Omwille van de politieke wijsheid die de man had, maar ook omwille van het feit, en dat wordt soms wat miskend, dat hij altijd een compromiszoeker was”, zei Van Overtveldt.

Naast Schäuble lijkt ook de Nederlander Jeroen Dijsselbloem op weg naar de uitgang. Nu er in zijn thuisland een akkoord over de vorming van een nieuwe regering is gemaakt, zal er allicht snel een nieuwe minister van Financiën aantreden. Dijsselbloem zou zijn mandaat als voorzitter van de eurogroep echter tot begin volgend jaar willen volmaken. Hij heeft alvast de steun van de Franse minister Bruno Le Maire. “Dat is de makkelijkste en meest verstandige optie.”

bron: Belga