“Erkenning voor de gedragseconomie als volwaardige wetenschap binnen de economie”

Erkenning voor de gedragseconomie als volwaardige wetenschap binnen de economie

Dat Richard Thaler, een van de grondleggers van nudging, maandag de Nobelprijs Economie heeft gekregen betekent “eindelijk een erkenning voor de gedragseconomie als volwaardige wetenschap binnen de economie”. Dat zegt Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open Vld), die binnen het Vlaams Parlement al langer ijvert voor het gebruik van nudging. “Thaler heeft de verdienste om gedragsinzichten, dankzij de introductie van nudging, mainstream te maken”, zegt Saeys. Zelf gelooft de Open Vld-politica sterk in de mogelijkheden van nudging. Op initiatief van Saeys werd in 2016 een resolutie over nudging unaniem goedgekeurd door het Vlaams Parlement. In navolging van de resolutie richtte minister-president Geert Bourgeois ook een nudging-team, of beter het Vlaams Team Gedragsinzichten, op.

Saeys hoopt dat de toekenning van de Nobelprijs aan Thaler voor dat team “een duwtje in de rug” kan betekenen. “Want het blijft verdacht stil in Vlaanderen, en zeker rond het Vlaams Team Gedragsinzichten. Nochtans zijn er zoveel eenvoudige projecten, noem het laaghangend fruit, die in het buitenland hun nut hebben bewezen en hier op eenvoudige wijze geïmplementeerd kunnen worden”, meent Saeys.

Volgens haar tonen verschillende Vlaamse ministers wel interesse. Saeys: “Minister Jo Vandeurzen heeft al vaker gezegd dat hij het gebruik ervan onderzoekt op verschillende domeinen. Zeker in de preventieve gezondheidszorg zijn er mogelijkheden. Een mooie kans ligt bij de vertaling van de nieuw te formuleren gezondheidsdoelstellingen in actieplannen. Acties rond gezonde voeding en beweging, consumptie van alcohol, roken,… kunnen onderzocht worden. Het zijn mooie opportuniteiten om de beleidsdoelstellingen beter te kunnen halen.”

bron: Belga