Brussel lanceert app om intimidatie te melden

Brussel lanceert app om intimidatie te melden
Belga / S. Gremmelprez

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) en de vzw Touche Pas A Ma Pote lanceren samen een smartphone-applicatie tegen straatintimidatie. Op de app kan je als slachtoffer of als getuige een geval van intimidatie melden.

De nieuwe applicatie zal zich baseren op de succesvolle Franse app HandsAway. Daarbij kan een gebruiker via het icoon van een handje een signaal geven dat hij of zij lastiggevallen wordt of een getuigenis geven dat iemand anders lastiggevallen wordt.Met de app kan het probleem beter in beeld gebracht worden en moet ook de onderlinge solidariteit versterkt worden door getuigenissen mogelijk te maken. Onderzoek toont aan dat 30% van de vrouwen al het slachtoffer geweest is van geweld op straat en niet minder dan 60% van seksuele intimidatie.

Veel vrouwen kroppen het op

“Nog veel te veel vrouwen worden ge├»ntimideerd, lastiggevallen en beledigd in onze straten. Er is te weinig respect voor vrouwen. En veel vrouwen kroppen het op of bagatelliseren het, omdat ze geen weg weten met de machteloosheid die ze ervaren”, stelt de staatssecretaris.

Eerder lanceerden equal.brussels en Debaets ook al de sensibiliseringscampagne Meld Geweld, waarbij vrouwen opgeroepen werden om in gevallen van straatintimidatie een klacht in te dienen bij de politie. De Brusselse politie organiseerde in 2016 ook een specifieke bijscholing over straatintimidatie.