‘Reactiedag’ laat zich vooral in openbaar vervoer voelen

‘Reactiedag’ laat zich vooral in openbaar vervoer voelen
Belga / E. Lalmand

Vanavond start de ‘reactiedag’ van de socialistische overheidsvakbond. De aanklacht tegen de “stiefmoederlijke houding” van de federale regering zal in heel België, maar vooral bij het openbaar vervoer, hinder veroorzaken.

De ‘reactiedag’ is niet toevallig gekozen. Morgen houdt premier Charles Michel (MR) zijn beleidsverklaring in het parlement. Toch spreekt ACOD-voorzitter Chris Reniers niet van een politieke staking. “Dit is een staking tegen onze werkgever. Dit is geen politieke staking.”

Volgens de socialistisch overheidsvakbond – de christelijke en liberale vakbonden doen niet mee – is de regering al drie jaar bezig met een bewust afbraakbeleid van de openbare sector. De vakbond wijst bijvoorbeeld op de chronische onderfinanciering van de openbare diensten en regeringsplannen om het ambtenarenstatuut af te bouwen of minimale dienstverlening in te voeren.

Grote hinder voor trein, tram en bus

Concreet zijn er verscheidene stakingsaanzeggingen ingediend in de verschillende sectoren bij het ACOD. Dat is het geval bij het spoor. De NMBS verwacht zich dan ook aan zwaar verstoord treinverkeer, waarbij ook de internationale treinverbindingen dreigen getroffen te worden. Het treinverkeer kan hinder ondervinden vanaf vanavond om 22 uur tot morgenavond 22 uur.

Idem voor het bus-, tram- en metroverkeer. Zo verwacht De Lijn dat er minder bussen en trams zullen rondrijden. Ook de MIVB maakt zich op voor “ernstig verstoord verkeer” door de staking op het bus-, tram- en metronet. De Brusselse vervoersmaatschappij raadt aan om een alternatief te zoeken voor die dag.

Effect in andere sectoren beperkt

Hinder zal er ook zijn voor de verdeling van brieven en pakjes. “Er zal hinder zijn, maar met sterke regionale verschillen”, aldus een woordvoerster van bpost. De kranten zullen normaal worden verdeeld.

Ook in andere overheidssectoren zal er worden gestaakt, maar zal het effect minder voelbaar zijn. In de gevangenissen, zo maakt ACOD-secretaris Gino Hoppe zich sterk, zal de staking zeer goed opgevolgd worden.

Stakingsposten zullen er ook staan aan enkele elektriciteitscentrales, maar zonder veel gevolgen voor de consument. Ook aan verscheidene sluizen zullen stakingsposten opgesteld worden, maar met beperkte hinder.

In lokale OCMW’s en crèches, bijvoorbeeld in Gent en Antwerpen, zal het werk ook worden neergelegd. In het onderwijs is niet opgeroepen tot staken. Wel zal er worden «gesensibiliseerd». Het luchtverkeer zou geen hinder ondervinden. Bij luchtverkeersleider Belgocontrol heeft men geen weet van stakingsaanzeggingen.