"Ik heb letterlijk Metro geciteerd in ‘Zuivering’"

Tom Lanoye
AFP / J. Lampen

Tijdens de Boekenbeurs komt Metro’s Leesclub samen om ‘Zuivering’, het nieuwste boek van Tom Lanoye, te bespreken. Daar zal de auteur bovendien bij zijn.

“Ik vind het belangrijk om in dialoog te gaan met de lezers. Dat probeer ik op allerlei manieren te doen door bijvoorbeeld naar bibliotheken en winkels te gaan. Op boekenbeurzen herinner ik me nog een aantal memorabele gesprekken, al wordt dat gesprek de laatste tijd meer en meer door een selfie vervangen.” (lacht)

Liever een kritische vraag dan een selfie?

“Dat mag ook een compliment zijn. (lacht) Maar een kritische vraag kan zeker. Ik lees zelf veel en discussieer ook graag over andere boeken. Want een auteur die niet leest, droogt uiteindelijk ook maar op.”

Zijn er nog andere manieren om in contact te komen met je lezers?

“Net zoals een muzikant die eerst een album maakt en dan optreedt, breng ik mijn teksten ook live door er theatervoorstellingen van te maken. Daar hou ik van.”

Wat moeten de lezers weten voor ze ‘Zuivering’ lezen?

“Ze moeten eens helemaal achteraan in het boek kijken. Ik heb een belangrijke invalshoek gevonden dankzij Metro. Ik heb daarin ooit een artikel gevonden over extreme beroepen, zoals een onderwaterlasser, taxidermist, spermavanger bij raspaarden en iemand die huizen schoonmaakt na brand, overstroming en zelfmoord. Dat laatste doet Gideon Rottier, het hoofdpersonage in het boek. Ik heb letterlijk Metro geciteerd.”