Reactiedag 10 oktober – “Actie van 10 oktober is geen eindpunt”

Reactiedag 10 oktober - "Actie van 10 oktober is geen eindpunt"

De actie van de socialistische overheidsvakbond ACOD op 10 oktober betekent geen eindpunt. Dat zegt voorzitter Chris Reniers. “We gaan onder geen voorwendsel akkoord met een afbouw van de openbare diensten. Elk onderdeel van het regeringsplan dat de openbare sector ondergraaft, blijft voorwerp van een verdere reactie”, waarschuwt ze. Op 10 oktober, de dag dat premier Charles Michel zijn beleidsverklaring houdt, organiseert ACOD een ‘reactiedag’ tegen de “stiefmoederlijke” behandeling door de regering van de openbare sector. Concreet zijn in verschillende openbare sectoren stakingsaanzeggingen ingediend, met de nadruk op het openbaar vervoer.
Maar, zo waarschuwt Reniers, in overleg met het ABVV zal de overheidsvakbond “op andere momenten in het najaar en het voorjaar” reageren op regeringsmaatregelen. “Er zal continuïteit zijn. We gaan blijven reageren tegen elke beslissing van de overheid die de openbare sector aantast.”
ACOD voert dinsdag alleen actie, zonder de christelijke en liberale vakbond. “Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Wij vinden dat het om zo’n ingrijpende regeringsmaatregelen gaat, dat je niet stil aan de kant kunt blijven staan. Dat is onze overtuiging. Dat zijn niet deelnemen is hun verantwoordelijkheid, hun visie”, zegt ze. “Ik heb het gevoel dat dit het moment is om blijvend te reageren. Dit is geen tijd om aan de kant te blijven staan.”

bron: Belga