Nucleair akkoord Iran – “Zelfs 10 Trumps kunnen prestaties van bereikt akkoord niet terugdraaien”

Nucleair akkoord Iran - "Zelfs 10 Trumps kunnen prestaties van bereikt akkoord niet terugdraaien"

De Iraanse president Hassan Rohani heeft het nucleaire akkoord verdedigd dat zijn land bereikte met de internationale gemeenschap. “Zelfs 10 Donald Trumps kunnen de prestaties van dat akkoord niet terugdraaien”, aldus de Iraanse president. The Washington Post schreef donderdag dat de Amerikaanse president Donald Trump in een toespraak volgende week zal aankondigen dat de Verenigde Staten het internationale nucleaire akkoord met Iran niet meer zal erkennen. Het wereldwijd toegejuichte, baanbrekende akkoord tussen de kernmachten plus Duitsland (de zogenaamde P5+1) en Iran zou “niet in het nationale belang” van de VS zijn.

Rohani maakte in september duidelijk dat over geen enkele letter van het akkoord heronderhandeld kan of zal worden. “Trump en zelfs tien andere Trumps zijn niet in staat om de onomkeerbare voordelen van het akkoord terug te draaien”, aldus Rohani zaterdag in een speech aan de universiteit van Teheran.

Het akkoord, bereikt in 2015, houdt in dat Iran zijn nucleaire programma enkel voor civiele doeleinden zal aanwenden. In ruil worden de internationale sancties tegen het land stap per stap opgeheven.

bron: Belga