Martinez start met Batshuayi, Fellaini en Vermaelen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Michy Batshuayi, Marouane Fellaini en Thomas Vermaelen starten in de basis bij de Rode Duivels op de negende en tevens voorlaatste speeldag in WK-kwalificatiegroep H tegen Bosnië-Herzegovina. In het Grbavicastadion van FK Zeljeznicar vervangen zij in de striemende regen en op een ondermaatse grasmat de geblesseerden Romelu Lukaku en Vincent Kompany, en de geschorste Axel Witsel. Roberto Martinez brengt zo zijn gebruikelijke 3-4-2-1 aan de aftrap met Thibaut Courtois in doel en Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen en Toby Alderweireld achterin. De dertigjarige Vertonghen zal zo zijn 96e cap pakken en daarmee op gelijke hoogte komen van recordhouder en levende legende Jan Ceulemans. Voor Vermaelen is het de tweede basisplaats op rij en de enige officiële speelminuten die dit seizoen op zijn teller staan. Bij FC Barcelona kwam hij immers nog niet aan de bak.

Op het middenveld speelt Big Fella buffer voor de verdediging, een meer defensieve rol dan hij gewoon is bij Manchester United. Kevin De Bruyne is spelmaker, op de flanken vinden we Yannick Carrasco en Thomas Meunier terug. Voorin spelen Eden Hazard en Dries Mertens in steun van Batshuayi.

De Rode Duivels van Martinez verdedigen hun statuut van reekshoofd bij de WK-loting van 1 december in Moskou. De druk is sinds begin vorige maand van de ketel, toen de Rode Duivels zich met een 1-2 zege in Griekenland verzekerden van de groepswinst en de bijhorende rechtstreekse kwalificatie voor de eindronde van komend jaar in Rusland. Toch staat er op sportief vlak nog heel wat op het spel, want bij de WK-loting op 1 december in het Kremlin in Moskou wordt er gekeken naar de FIFA-ranking van 16 oktober, de eerstvolgende ranking na afloop van de kwalificatiefase. Op de ranking van september waren de Duivels naar de vijfde stek gestegen, de landen uit de top zeven krijgen een beschermde status als reekshoofd en ontlopen zo in principe de sterkste tegenstanders. Bij zes op zes zijn de Belgen net als vier jaar geleden voor het WK in Brazilië reekshoofd. Bij vier op zes moet er gerekend worden, maar blijft de kans wel groot. Een zege tegen Bosnië levert bovendien meer rankingpunten op dan de volle buit tegen het lager gerangschikte Cyprus, dat dinsdag naar Brussel afzakt.

bron: Belga