Kwal. WK 2018 – Nederland wint moeizaam van Wit-Rusland en kan zich enkel mathematisch nog plaatsen

Kwal. WK 2018 - Nederland wint moeizaam van Wit-Rusland en kan zich enkel mathematisch nog plaatsen

Nederland heeft zaterdagavond een moeizame 1-3 overwinning geboekt tegen Wit-Rusland in groep A van de Europese kwalificatiecampagne. Onze noorderburen moeten daardoor komende dinsdag met maar liefst zeven doelpunten verschil winnen van Zweden om zich nog te plaatsen voor de barrageduels. Door de 8-0 overwinning van Zweden tegen Luxemburg eerder op de avond, zag Nederland de laatste hoop op kwalificatie zo goed als zeker in rook opgaan. Tegen Wit-Rusland won het zelf wel met 1-3 via doelpunten van Davy Pröpper (24.), Arjen Robben (84., op strafschop) en Memphis Depay (90.+3). Nederland moet komende dinsdag met maar liefst zeven doelpunten verschil winnen tegen Zweden om zich nog te plaatsen voor de barrageduels. Frankrijk zag Zweden over zich heen wippen naar de leiding in de groep en dus moest er op bezoek bij Bulgarije gewonnen worden. Al na drie minuten zorgde Blaise Matuidi voor de Franse openingstreffer en die was meteen ook voldoende voor de winst. Frankrijk staat aan de leiding in groep A met twintig punten, Zweden volgt op één punt van de leider en Nederland telt zestien punten. De overige landen in de groep kunnen zich niet meer plaatsen voor het WK.
In groep B heeft Zwitserland een belangrijke stap richting WK gezet. Tegen Hongarije won het dankzij doelpunten van Granit Xhaka (18.), Fabian Frei (20.), Steven Zuber (43., 49.) en Stephan Lichtsteiner (83.) thuis met 5-2. Richard Guzmics (58.) en Roland Ugrai (89.) scoorden tegen voor Hongarije. Portugal had het heel wat moeilijker op bezoek bij Andorra en won moeizaam met 0-2 na doelpunten van de onvermijdelijke Cristiano Ronaldo (63.) en André Silva (86.). Op de laatste speeldag nemen Portugal en Zwitserland het tegen elkaar op in een rechstreeks duel om de groepswinst en bijbehorend ticket naar Rusland. Zwitserland heeft genoeg aan een gelijkspel, Portugal moet winnen om zich rechtstreeks te kwalificeren.
Griekenland is in de groep van België over Bosnië-Herzegovina naar de tweede plaats gewipt. Op Cyprus wonnen de Grieken met 1-2. Cyprus kwam op voorsprong via Pieros Sotiriou (18.), maar Konstantinos Mitroglou (24.) en Alexandros Tziolis (26.) zorgden voor een Griekse zege. België is met 25 punten al geplaatst voor het WK in Rusland. Griekenland (zestien punten) is zo goed als zeker van de tweede plaats, want dinsdag speelt het op de laatste speeldag thuis tegen Gibraltar, dat met nul punten en een doelpuntensaldo van min 40 op de laatste plaats staat. Bosnië-Herzegovina (veertien punten) reist dinsdag af naar Estland.

bron: Belga