Dommelpelt, Pelten of Pelt: wat wordt de naam van fusiegemeente Neerpelt en Overpelt?

Dommelpelt, Pelten of Pelt: dat zijn de drie mogelijke namen voor de nieuwe fusiegemeente van Neerpelt en Overpelt. Een volksjury van 36 inwoners selecteerde uit 206 unieke inzendingen drie namen. Tot eind oktober kunnen de inwoners van beide gemeenten hun stem uitbrengen op een van de voorgestelde gemeentenamen. De naam met de meeste stemmen wordt op 4 november onthuld. De volksjury koos, naar aanleiding van een aantal criteria die ze zelf opstelden, drie favorieten uit alle 801 inzendingen, waarvan 206 unieke namen. “Om alles even te laten bezinken en de namen te bediscussiëren aan de toog, bij de afwas of op welk sociaal moment dan ook, neemt het naamgevingsproces een pauze van een week”, aldus beide burgemeesters in een persbericht. “Vanaf maandag 16 oktober zullen alle inwoners van Neerpelt en Overpelt, ouder dan 12 jaar kunnen stemmen op hun favoriete naam.”
Op dinsdag 31 oktober om middernacht wordt de stemming afgesloten. In de daaropvolgende dagen zullen de stemmen worden geteld onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. De bekendmaking van de naam met de meeste stemmen is voorzien voor zaterdag 4 november.
De definitieve beslissing over de naam die de fusiegemeente zal dragen én over de effectieve fusie nemen de gemeenteraden op 18 december. Bij gunstig verloop is de fusiegemeente vanaf 1 januari 2019 een feit. Inwoners van Neerpelt en Overpelt kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete naam via de website www.fusieneerpeltoverpelt.be.

bron: Belga