Derde onderzoekscentrum Flanders Make komt in West-Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De derde vestiging van onderzoekscentrum Flanders Make zal in West-Vlaanderen opgestart worden. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in Izegem aangekondigd. Voor het project wordt in 2018 al 15 miljoen euro vrijgemaakt. Flanders Make bestaat sinds drie jaar en heeft momenteel onderzoekscentra in Leuven en Lommel. In die vestigingen zijn in totaal ongeveer 250 onderzoekers aan de slag. Er wordt onderzoek gevoerd op vlak van mechatronica, productontwikkelingsmethodes en geavanceerde productietechnologieën. De nieuwe West-Vlaamse vestiging van Flanders Make zal focussen op mechatronica en machinebouw. Met 40 procent van de tewerkstelling bevindt het hart van de mechatronicasector zich sowieso in West-Vlaanderen.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois benadrukte dat onderzoek en ontwikkeling een topprioriteit zijn voor de Vlaamse regering. "We zitten in een vierde industriële revolutie met digitalisering die zich op alle vlakken doorzet. We hebben de ambitie om daar koploper in te zijn." De samenwerking tussen overheid, onderzoekscentra en bedrijven is volgens Bourgeois cruciaal. "Investeren in onderzoek is een manier om multinationals te verankeren, maar tegelijk betekent het ook een impuls voor de lokale KMO's."

Het staat nog niet vast waar de derde vestiging van Flanders Make precies komt. In ieder geval zal het kabinet van minister Philippe Muyters in 2018 al 15 miljoen euro vrijmaken voor de opstart van het project.

bron: Belga