Anesthesisten gaan (nog) geen actie voeren tegen geplande invoering forfaitaire vergoeding

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische anesthesisten, verenigd in de Belgische Beroepsvereniging van Artsen-Specialisten in Anesthesie en Reanimatie (BSAR), hebben een Staten-Generaal gehouden naar aanleiding van de plannen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om de financiering van de gezondheidszorg gefaseerd te hervormen. "Zie het als een bewustmaking en een protest", zegt Dirk Himpe, ondervoorzitter van de BSAR. Acties zijn vooralsnog niet aan de orde. De anesthesisten zijn onder meer fel gekant tegen de geplande vervanging van het complexe systeem van de referentiebedragen door forfaitaire honoraria voor de verstrekkingen van laagvariabele zorg. Het gaat om één van de drie soorten zorg die aan patiënten in een ziekenhuis worden verstrekt. De overige twee zijn de mediumvariabele en hoogvariabele zorg. Met 300 aanwezigen zat de zaal in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel afgeladen vol: "Het toont de betrokkenheid van de mensen. Er waren ook veel jonge collega's. Het is tenslotte ook over hun toekomst dat hier beslist wordt", aldus Himpe.

Jean-Luc Demeere, voorzitter van het Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van Artsen-Specialisten (VBS) en anesthesist, liet zich vorige maand in het vakblad Medi-Sfeer al ontvallen dat de maat vol is: "We staan helemaal niet achter het principe van de forfaitaire vergoeding. Eigenlijk gaat het niet om een forfaitair bedrag maar een mediaan waarop men vroeg of laat zal bezuinigen. Neem nu een bevalling: in dat nieuwe systeem zou een anesthesist maar 40 tot 45% verdienen van zijn honorarium bij een peridurale anesthesie. Dat bedrag zou hetzelfde blijven bij een bevalling zonder peridurale! Het laat zich raden dat een anesthesist geen enkele peridurale meer zal willen zetten: hij verdient er niets meer aan. Finaal gaat dat ten koste van de patiënt en de kwaliteit van de geneeskunde."

Himpe treedt hem bij: "Wij gaan niet akkoord met wat voorligt. Deze Staten-Generaal moet dan ook gezien worden als een signaal dat we protesteren tegen de plannen." Op de vraag of er acties komen, antwoordde Himpe negatief.

bron: Belga