Derwael schrijft turngeschiedenis

Nina Derwael heeft brons veroverd op het WK turnen
AFP / M. Panagiotakis

Op het WK in het Canadese Montréal heeft Nina Derwael vaderlandse sportgeschiedenis geschreven. Als eerste Belgische turnster ooit veroverde ze een medaille in een toestelfinale.

Derwael deed dat aan de brug met de ongelijke leggers, de oefening waarop ze zich eerder dit jaar al tot Europese kampioene kroonde in Roemenië. Tijdens de kwalificaties bewees de Limburgse met een persoonlijk record (14,966) en een vierde plaats dat het podium een realistische doelstelling was.

Bronzen medaille

In de finale deed ze nog beter. Derwael kwam als tweede in actie en turnde een uitstekende oefening. Ze verbeterde zo opnieuw haar persoonlijk record tot 15,033 punten.

Enkel de Chinese titelverdedigster Fan Yilin (15,166) en de Russische Eremina Elena (15,100 punten) deden daarna nog beter. Derwael veroverde zo een bronzen plak, de allereerste WK-medaille ooit voor een Belgische turnster.

Tot afgelopen weekend had er zelfs nog nooit een landgenote deelgenomen aan een toestelfinale. Bij de mannen was Donna-Donny Truyens in 2010 de enige. Hij strandde toen op de zevende plaats aan het paard met bogen.

Eerder op het WK zorgde Derwael al voor de beste Belgische prestatie ooit in de allroundcompetitie. Na een val op de balk werd ze alsnog achtste, terwijl ook Rune Hermans de finale haalde. Met een knappe elfde plaats viel zij net naast de top tien. Nooit eerder mocht ons land twee turnsters afvaardigen in een allroundfinale.