België wil winnen, Bosnië moet winnen

De Rode Duivels kunnen vanavond zonder veel druk spelen tegen Bosnië. Voor de Bosniërs is de wedstrijd van levensbelang.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Met nog twee kwalificatiewedstrijden te gaan, vandaag tegen Bosnië en dinsdag tegen Cyprus, zijn de Belgen al zeker van het WK in Rusland. Toch kunnen ze beter winnen. De prestatie in de nipt met 1-2 gewonnen wedstrijd tegen Griekenland was niet erg geruststellend. Bovendien zijn de eerste zeven van de FIFA-ranking reekshoofd bij de loting op 1 december. Wie reekshoofd is, ontloopt in de groepsfase van het WK toppers als Brazilië, Argentinië en Duitsland, maar anderzijds is het wel mogelijk Frankrijk, Spanje, Italië en Engeland tegen te komen. Die landen zijn immers momenteel geen reekshoofd.

Timmeren

Bondscoach Roberto Martinez moet wel stevig timmeren aan zijn elftal. Romelu Lukaku is hoogst onzeker door een enkelblessure en wordt waarschijnlijk vervangen door Michy Batshuayi, al kunnen ook Divock Origi of zelfs Dries Mertens in de spits gedropt worden. Op het middenveld moet de coach een oplossing zoeken voor de geschorste Axel Witsel. Daar ligt Marouane Fellaini voor de hand, al zijn ook Youri Tielemans, Steven Defour of zelfs Kevin De Bruyne een optie.

Centraal in de verdediging wordt de geblesseerde Vincent Kompany hoogstwaarschijnlijk vervangen door Thomas Vermaelen. Aangezien die bij zijn club Barcelona nog geen minuut gespeeld heeft dit seizoen, wil Martinez hem echter geen twee matchen na elkaar laten opdraven. In dat geval is Laurent Ciman een logische vervanger, al durft de bondscoach ook Leander Dendoncker centraal achterin droppen.

Cruciale match

In tegenstelling tot de Belgen moeten de Bosniërs vandaag winnen als ze de tweede plaats in groep H willen veiligstellen. Bij puntenverlies is de kans groot dat ze het WK op hun buik mogen schrijven. De tweede van de groep mag een barrageduel spelen voor kwalificatie. Bosnië heeft slechts één punt voorsprong op de Grieken, die met Cyprus en Gibraltar de komende matchen twee haalbare tegenstanders hebben. Het is overigens niet zeker dat de tweede van groep H een barrageduel mag spelen. Enkel de acht beste tweedes van de negen groepen komen in aanmerking. Bosnië is momenteel de slechtste tweede, samen met Wales.