Weyts wil einde maken aan blokstaarten van paarden

Weyts wil einde maken aan blokstaarten van paarden

Vanaf 2018 mogen er in Vlaanderen geen geblokstaarte paarden meer deelnemen aan tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden. Op die manier wil Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een einde maken aan het massale omzeilen van het wettelijke verbod op het blokstaarten van paarden. Dat paardenfokkers hun trekpaarden ‘couperen’ of blokstaarten is een hardnekkige traditie in Vlaanderen. Bij blokstaarten wordt de staart van het dier operatief verwijderd. Maar de amputatie gaat dwars doorheen de wervels en zenuwen van het dier en kan voor het dier na de ingreep nog pijnlijke gevolgen hebben.

Daarom is het blokstaarten ook al bij wet verboden sinds 2001. Maar dat verbod wordt volgens minister Weyts “massaal omzeild”. “Men kan een uitzondering krijgen op basis van een medisch attest. Door het gebruik van dat achterpoortje blijft de wet op dit moment dode letter”, aldus de N-VA-minister.

Minister Weyts wil nu met een nieuw decreet een einde maken aan die praktijk. “Traditie of niet: ik wil vermijdbaar dierenleed ook echt vermijden”, aldus Weyts. Geblokstaarte paarden krijgen vanaf 2018 een verbod om nog deel te nemen aan tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden. Dat verbod zal ook gelden voor dieren waarvoor er een medisch attest verleend werd. “Bedoeling is dat geblokstaarte paarden op die manier geleidelijk zullen verdwijnen uit de voor fokkers en eigenaars belangrijke tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden”, klinkt het.

bron: Belga