Stad Brussel opent met Verbalisatiecel jacht op sluikstorters

Stad Brussel opent met Verbalisatiecel jacht op sluikstorters

Brussels burgemeester Philippe Close (PS), schepen van Openbare Netheid Karine Lalieux (PS) en de Brusselse politie hebben vandaag samen de nieuwe Verbalisatiecel tegen sluikstorten voorgesteld. Agenten van deze cel zullen repressief optreden tegen sluikstorten met strenge boetes. De laatste jaren worden bepaalde wijken van de stad Brussel steeds meer geconfronteerd met een toename van het sluikstorten. Daarom gaat hij met de Verbalisatiecel, bestaande uit 5 agenten, het probleem nu repressief aanpakken. De agenten zullen zich met burgervoertuigen en mobiele camera’s enkel richten op het opsporen en sanctioneren van sluikstorten. De bedoeling is dan ook de sluikstorters op heterdaad te betrappen.

“De filosofie van de stad is te informeren en te sensibiliseren. Pas daarna doen we aan sterke repressie”, vertelt schepen Lalieux. “Het doel is niet om grote cijfers te halen, maar wel om het gedrag te veranderen.”

De boete voor sluikstorten bedraagt 250 euro per kubieke meter en daarnaast zijn er ook boetes voor niet-conforme vuilniszakken (150 euro), het buitenzetten van de vuilniszakken op foute dagen (100 euro) of het niet opruimen van hondendrollen (100 euro). In de eerste acht maanden van 2017 werden er al 695 mensen beboet.

“Het sluikstorten is een gekend probleem in dichtbevolkte wijken als de Marollen rond het Vossenplein en in Neder-Over-Heembeek en Haren waar mensen die van buiten het stad komen er zaken afgooien. De vuilniszakken zijn nu eenmaal duurder in Vlaanderen en Wallonië”, aldus schepen Lalieux.

bron: Belga