Kasteel Boterberg wint Onroerenderfgoedprijs 2017

Kasteel Boterberg in Kalmthout heeft vrijdag de Onroerenderfgoedprijs 2017 gewonnen. De prijs, goed voor 15.000 euro, werd uitgereikt door Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumenten- en landschapszorg en archeologie. De tweede editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat in de regel niet publiekelijk toegankelijk is.
Winnaar is dus het 19de-eeuwse Kasteel Boterberg in Kalmthout. Dat gebouw, in neo-Vlaamse renaissancestijl en met uitgesproken tudorkenmerken, raakte begin deze eeuw in verval. Uiteindelijk werd het een cohousingproject, met ook kantoren en gemeenschappelijke ruimtes. “Deze restauratie bewijst dat het perfect mogelijk is om de instandhouding van erfgoed te laten samengaan met een nieuwe invulling”, aldus de jury.
Andere laureaten waren de architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem en de donjon van Nevele. Een eervolle vermelding was er voor Atelier Allerhanden voor de bijdrage aan de restauratie van een herenhuis in Diest.

bron: Belga