Einde ‘tampontaks’ stap dichterbij

Einde 'tampontaks' stap dichterbij

De federale regering heeft vrijdag een nieuwe stap gezet in de afschaffing van de zogenaamde tampontaks. Daardoor daalt het btw-tarief op tampons, maandverbanden, inlegkruisjes en menstruatiecups van 21 naar 6 procent. Dezelfde ingreep voert de regering door voor defibrillatoren. Het ontwerp van het koninklijk besluit verhuist nog voor advies naar de Raad van State, waarna de ministerraad definitief het licht op groen kan zetten. De afschaffing van de taks op producten voor hygiënische bescherming zit al lang in de pipeline. Andere landen, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië, voerden al een verlaging door en ook Europees bestaat er een richtlijn die noodzakelijke goederen goedkoper en toegankelijker wil maken voor de consument. Test-Aankoop lanceerde afgelopen zomer nog een campagne tegen de “discriminerende” taks.

“De finale beslissing door de ministerraad heeft enige tijd op zich laten wachten, maar ik ben tevreden dat we dit voorstel nu eindelijk omzetten in de realiteit”, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).Ook voor defibrillatoren komt er een btw-verlaging. Dat zijn toestellen waarmee je door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt opnieuw in het normale ritme kan brengen. Op verschillende openbare plaatsen hangen AED’s – Automatic External Defibrillators – die door niet-professionelen kunnen worden bediend.

Met de tariefaanpassing hoopt minister Van Overtveldt een steentje bij te dragen aan de verdere uitbouw van een netwerk aan dergelijke apparaten. “Heel wat medische specialisten, waaronder professor en cardioloog Pedro Brugada, pleiten al geruime tijd voor een inhaalbeweging”, aldus de minister.

bron: Belga