Catalaans politiehoofd voor rechter in Madrid

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Catalaanse politiechef Josep-Llouis Trapero, zijn adjunct Teresa Laplana en de leiders van de twee grootste separatistische organisaties, die vanmorgen moesten verschijnen voor een rechtbank in Madrid, zijn daarbij niet in hechtenis genomen. De inbeschuldigingstelling wordt echter niet ingetrokken. Dat meldt een woordvoerster van de rechtbank. Trapero, Laplana en de leiders van de twee separatistische organisaties Jordi Sànchez en Jordi Cuixart moesten vanmorgen voor de Audiencia Nacional, een rechtbank bevoegd voor veiligheidszaken, verschijnen in het kader van vervolging wegens gezagsondermijning.

Ze worden ervan beschuldigd een terughoudende houding te hebben aangenomen toen enkele honderden demonstranten op 20 en 21 september in Barcelona leden van de Guardia Civil gedurende enkele uren belemmerden een gebouw te verlaten door de toegangen ervan te blokkeren. In Spanje kan men voor ondermijning van het gezag van de staat vijftien jaar cel krijgen. Ook tijdens het referendum op 1 oktober werd de Catalaanse regionale politie, de Mossos d'Esquadra, waarvan Trapero het hoofd is, een passieve houding verweten.

Het feit dat Trapero, Laplana, Sànchez en Cuixart niet in hechtenis worden genomen, vermijdt volgens persagentschap AFP dat de huidige spanningen nog hoger oplopen. De zenuwen staan immers strak gespannen na de geweldplegingen van de Spaanse politie op zondag en de afwijzing van dialoog door de Spaanse regering. Het Spaans Constitutioneel Hof heeft gisteren de op maandag geplande bijeenkomst van het Catalaanse parlement geschorst. De Catalaanse regering zou daar naar alle waarschijnlijkheid de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen.

Bron: Belga