Ibeyi: "Deze plaat is een klap in het gezicht"

Ibeyi
Foto Amber Mahoney

Op hun nieuwste plaat trekken de Frans-Cubaanse zusjes van Ibeyi van leer tegen racisme en breken ze een lans vóór het feminisme. “’Ash’ is een ode aan de vrouw. We willen alle jonge meisjes die zich niet goed genoeg voelen een hart onder de riem steken”, klinkt het vastbesloten.

Na de release van hun debuutplaat ging het hard voor de identieke, fotogenieke tweeling Lisa-Kaindé en Naomi Diaz, die het podium delen onder de noemer Ibeyi. Ze speelden over de hele wereld zalen en festivalweides genadeloos plat, werkten samen met Beyoncé en groeiden willens nillens uit tot rolmodellen voor menig meisje met een kleurtje.

Lisa-Kaindé: “Het is nooit onze bedoeling geweest om rolmodellen te worden. Eerlijk gezegd hadden we daar nooit over nagedacht”

Ibeyi
Foto D. Uzochukwu

Naomi: “Ik werd me pas bewust van onze voorbeeldfunctie toen Lisa me een Instagram-foto liet zien waarop een meisje stond met dezelfde haarcoupe als Lisa. Onder de foto vertelde ze hoe ze dankzij Lisa niet langer beschaamd was om haar afro-haren.”

Lisa-Kaindé: “Dat zette me aan het denken. Zodra je uitgroeit tot een publiek figuur, ben je automatisch een voorbeeldfiguur. En aangezien ik absoluut geen slecht voorbeeld wil zijn, moet ik mijn beste beentje wel voorzetten. (lacht) Vandaar dat deze plaat iets minder vrijblijvend is dan ons debuut.”

Dat blijkt ook duidelijk uit de thema’s van de plaat. Zo hebben jullie het over het belang van onderwijs voor vrouwen, maar ook over de alomtegenwoordigheid van racisme. En in ‘No man is big enough for my arms’ hebben jullie een speech van Michelle Obama geresampled. Je krijgt als luisteraar bijna het gevoel dat ‘Ash’ een politiek statement is.

Lisa-Kaindé: “Zo is het nochtans écht niet bedoeld. Ik vind het eigenlijk te gek voor woorden dat het belang van vrouwenonderwijs in deze tijd een politiek thema is. Kan je je inbeelden dat we ooit hetzelfde gesprek zouden voeren over onderwijs voor mannen? Nee, toch?”

Naomi: “Na de eerste plaat hadden we het gevoel dat de tijd rijp was om onze liedjes naar een ander niveau te tillen. We wilden niet langer passief kijken naar wat er in de wereld om ons heen gebeurt, we wilden daar actief iets mee doen. Met deze plaat willen we mensen een klap in het gezicht geven, gevolgd door een knuffel. We willen onze luisteraar wakker schudden op een niet-agressieve manier. Het resultaat hoor je op ‘Ash’.”

“Het is nooit onze bedoeling geweestom rolmodellen te worden”

De vrouwen in de nummers op ‘Ash’ zijn duidelijk sterke figuren. Ze laten zich niet zomaar doen en ze durven hun rechten op te eisen. Hebben jullie dat aan jullie opvoeding te danken?

Ibeyi
Foto A. Mahoney

Naomi: “We zijn zelf opgegroeid in een heel hechte familie. Onze ouders hebben ons altijd het gevoel gegeven dat we alle kanten op konden met ons leven. Maar dat geldt jammer genoeg niet voor iedereen. Deze plaat is voor ons een manier om aan iedereen in een minder ideale situatie te zeggen: je bent sterk en je bent goed genoeg zoals je bent, stop met aan jezelf te twijfelen. Iedereen die een slechte dag heeft, of zich soms minderwaardig voelt, moet eigenlijk gewoon naar onze plaat luisteren.” (lacht)

In de aanloop naar de plaat hebben jullie ook de kans gehad om samen te werken met Beyoncé, nog zo’n sterke vrouw. Hoe is dat meegevallen?

Lisa-Kaindé: “Via Instagram wisten we dat Beyoncé onze muziek kent, omdat ze op een dag een foto met het nummer ‘River’ postte. Enkele maanden na die post werden we gecontacteerd door haar crew met de vraag of we zin hadden in een samenwerking. Daar moesten we uiteraard niet lang over nadenken. Vervolgens kregen we twee vliegtickets richting New Orleans toegestuurd, zonder dat we wisten wat we daar precies gingen doen. En jammer genoeg is het contractueel verboden om er veel over los te laten. Maar één ding staat vast: Beyoncé is een hardwerkende, inspirerende vrouw die we heel erg bewonderen.”

Mare Hotterbeekx

 

RECENSIEOVERZICHT
Ibeyi - Ash