Derwael schrijft Belgische turngeschiedenis

Onze landgenote Nina Derwael turnt dit weekend de allroundfinale en de finale op de damesbrug op het wereldkampioenschap in Montréal. De kans is groot dat ze in beide disciplines de beste Belgische prestatie ooit neerzet.

Nina Derwael (foto) turnde tijdens haar kwalificatie in totaal 53.598 punten bij elkaar. Dat was voldoende voor een achtste plaats en een finaleplek. De allroundfinale vindt vrijdagavond lokale tijd, dus zaterdagochtend Belgische tijd, plaats. Derwael begon sterk met een persoonlijk record van 14.966 punten aan de brug. Nadien bevstigde de turnster van TK Sta-Paraat-Hasselt op de balk (12.333), de grond (12.733) en de sprong (13.566).

Ook Rune Hermans heeft zich geplaatst voor de allroundfinale. Zij verzamelde 51.866 punten en een 21ste plek in de kwalificaties. Bij het vorige WK in Glasgow werd ze al 19de. Die prestatie kan ze dus nog verbeteren. Hermans sprokkelde 13.800 punten aan de damesbrug, 11.900 aan de balk, 12.833 op de grond en 13.333 bij de sprong. Het WK-avontuur voor Maellyse Brassart zit erop. Zij eindigde in de kwalificaties als 25ste, terwijl enkel de eerste 24 naar de finale mogen.

Beste Belgische ooit

Derwael, de Europese kampioene aan de brug met ongelijke leggers, heeft zich ook verzekerd van een plaats in de finale op dat toestel. Het is de eerste keer dat een Belgische turnster een toestelfinale op een WK haalt. Die toestelfinale vindt zaterdag plaats.

Ook in de allroundfinale zit een beste Belgische prestatie ooit eraan te komen. Dat record staat voorlopig op naam van Lisa Verschueren, die intussen gestopt is met turnen door hartproblemen. Verschueren werd op het voorbije WK in Glasgow in 2015 17de in de finale. Daarmee verbeterde ze de topprestatie van Gaelle Mys, die op het WK van 2013 de 18de plek wist te behalen.

Bij de mannen is onze landgenoot Maxime Gentges gestrand op de 29ste plaats in de kwalificaties voor de allroundfinale.