Man die tijdens Winterpret 2014 inreed op voetgangers en politie wordt geïnterneerd

Man die tijdens Winterpret 2014 inreed op voetgangers en politie wordt geïnterneerd

De man die tijdens Winterpret 2014 inreed op overstekende voetgangers, moet geïnterneerd worden. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank vandaag beslist. De verdediging vroeg om de man vrij te spreken op basis van artikel 71 van het Strafwetboek maar volgens de rechtbank lijdt de 61-jarige man aan een chronische psychiatrische stoornis en betekent hij een gevaar voor zichzelf en de maatschappij, onder meer omdat hij zijn medicatie niet altijd inneemt. Het incident vond op 28 december 2014 plaats in de Schildknaapstraat in Brussel, vlakbij de ijspiste op het Muntplein. De bestuurder van een Audi A6 reed er in op overstekende voetgangers en agenten die het verkeer regelden. Daarbij raakten drie mensen gewond.

Volgens de 61-jarige man kwam hij die avond terug van een casinobezoek waar hij heel wat geld verloren had en was hij daardoor danig opgewonden. Naar eigen zeggen had hij niet de bedoeling iemand aan te rijden en haalde hij per ongeluk zijn voet van de rem. Dat wordt tegengesproken door getuigen die zagen hoe de man de file verliet en versnelde op de linkerrijstrook.De man gaf toe dat hij al heel lang aan een bipolaire stoornis leed en volgens zijn advocate verkeerde hij weliswaar op het moment van de feiten in een staat van krankzinnigheid maar was dat niet langer het geval.

De rechtbank zag dat anders. Zo oordeelde de rechtbank dat de zestiger op de zitting nog steeds een irrationele uitleg gaf voor de feiten en stelde ze vast dat de man zelf toegaf dat hij niet steeds zijn medicatie innam.

“Het is duidelijk dat hij aan een chronische ziekte lijdt en nog steeds instabiel is”, klonk het.

bron: Belga