Kazuo Ishiguro wint Nobelprijs Literatuur

Kazuo Ishiguro wint Nobelprijs Literatuur

De Brits-Japanse auteur Kazuo Ishiguro wint dit jaar de Nobelprijs Literatuur. Dat heeft de Zweedse Academie vandaag bekendgemaakt. De Academie looft hem om de “grote emotionele impact” van zijn werk. Zijn bekendste roman is “De rest van de dag” (“The Remains of the Day”) uit 1989, verfilmd in 1993 met Anthony Hopkins en Emma Thompson. Met Ishiguro verrast de Academie opnieuw iedereen: hij kwam voor op geen enkel favorietenlijstje. De 62-jarige Ishiguro heeft intussen de Britse nationaliteit, maar werd geboren in Japan. Toen hij vijf jaar was, verhuisde zijn familie naar Groot-Brittannië.

In zijn romans “met een grote emotionele impact legt hij de afgrond bloot achter ons denkbeeldig gevoel van een verbinding met de wereld”, aldus de jury. Zijn werk wordt gekenmerkt door de thema’s herinnering, tijd en zelfmisleiding.

Behalve romans schreef Ishiguro ook scenario’s voor film en televisie. Behalve “The Remains of the Day” werd ook “Never let me go” verfilmd.

De goed 940.000 euro die de Nobelprijs Literatuur waard is, keert daarmee na tien jaar terug naar Groot-Brittannië. De laatste Britse laureaat was Doris Lessing.

Nadat de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan vorig jaar de Nobelprijs won, waren de bookmakers er zeker van dat er dit jaar een echte schrijver de Nobelprijs zou krijgen. Maar zij noemden Ishiguro niet bij de grote kanshebbers. Werden wel genoemd: de Japanner Haruki Marukami, de Canadese Margaret Atwood, de Israëliër Amos Oz en de Keniaan Ngugi wa Thiong’o.

bron: Belga