Banken liggen te weinig wakker van klimaat

Belgische banken hebben het voorbije jaar stappen genomen naar meer duurzaamheid, maar dat gebeurt nog te traag en te vaag. Vooral inzake klimaatopwarming scoren ze slecht.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Elk jaar worden de Belgische banken onder de loep genomen voor de BankWijzer, een doorlichting van de instellingen op vlak van duurzaamheid. Daarbij wordt gekeken naar waar banken het spaargeld van de klanten in beleggen, hoe ze investeren en aan wie ze leningen verstrekken.

"Doen ze dat ethisch en duurzaam of doen ze dat niet", aldus Sébastien Mortier, onderzoeker voor de vzw FairFin, een beweging die werkt rond duurzaam omgaan met geld en de belangrijkste trekker van BankWijzer. Het beleid van de banken wordt getoetst aan enkele duurzaamheidscriteria, zoals respect voor de mensenrechten, gevolgen voor het klimaat of bonussenbeleid.

"Banken luisteren naar klanten"

Eerst het goede nieuws. De negen door BankWijzer doorgelichte banken (Triodos, Van Lanschot, vdk bank, Argenta, ING, KBC, Belfius, Deutsche Bank en BNP Paribas) gaan er allemaal op vooruit inzake duurzaamheid. "De banken luisteren dus naar hun klanten en de roep voor meer duurzaamheid", concludeert Marjon Meijer van FairFin.

Toch gaat alles nog te traag en te vaag, vindt men bij de vzw. Vijf van de negen doorgelichte banken (Triodos, Van Lanschot, vdk bank, Argenta en ING) scoren meer dan de helft. De rest (KBC, Belfius, Deutsche Bank en BNP Paribas) is gebuisd. «Vaak wordt wel gezwaaid met goede bedoelingen, maar is men te weinig concreet. Er zijn te veel uitzonderingen en achterpoortjes», aldus Meijer.

Investeringen in steenkool

Vooral rond klimaatopwarming doen de banken nog te weinig. "Alle banken op Triodos na scoren hier slecht", stelt FairFin vast. Zo sluit KBC financiering van steenkoolbedrijven uit, maar maakt het een uitzondering voor Tsjechië, waar de bank volgens FairFin wel nog investeert in opwekking van energie uit steenkool. Idem voor ING, dat nog investeert in een nieuwe steenkoolcentrale in Indonesië. "De achterpoortjes blijven dus open", vindt FairFin.