Referendum Catalonië – “Koning negeerde in toespraak miljoenen Catalanen”

Referendum Catalonië -
Referendum Catalonië - "Koning negeerde in toespraak miljoenen Catalanen"

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont verwijt de Spaanse koning Felipe in zijn tv-toespraak van dinsdag/gisteren “bewust” miljoenen Catalanen genegeerd te hebben. Dat zei hij woensdagavond in een eigen toespraak vanuit de Generalitat in Barcelona. “De koning neemt het discours en het beleid van de regering van Rajoy over, en die waren al catastrofaal voor Catalonië.” Felipe doet de bemiddelende rol van een staatshoofd onrecht aan, aldus nog de minister-president. Puigdemont riep opnieuw op tot onderhandelingen. “Vrede, dialoog en onderhandelingen horen tot onze politieke natuur.” In zijn toespraak hernieuwde Puigdemont dus zijn oproep tot dialoog. Hij betreurde hierop tot hiertoe nog geen antwoord gekregen te hebben van de Spaanse regering. “Het zou onverantwoord zijn een aanbod om aan tafel te gaan zitten, af te slaan.”
De minister-president maakte duidelijk “het resultaat van de stemming te moeten uitvoeren” om de soevereiniteit van de regio te garanderen. “Mijn regering zal geen millimeter afwijken van zijn verplichting”, zei Puigdemont.
Eerder op de dag bleek dat het Catalaanse parlement vermoedelijk maandag zal bijeenkomen om de onafhankelijkheid uit te roepen. Daarover waren de woordvoerders van de Catalaanse coalitiepartijen het woensdag in Barcelona eens geworden, schreven verschillende media.

Bron: Belga