Professor De Meirleir voor strafrechter

Professor De Meirleir voor strafrechter

Professor Kenny De Meirleir, gespecialiseerd in het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en verbonden aan de VUB, moet zich voor de strafrechter verantwoorden wegens inbreuken op de invoer en toediening van een “bepaald vergunningsplichtig geneesmiddel”. Dat schrijft Apache op basis van informatie van het parket van Brussel. Het zou gaan om het omstreden antiviraal middel Nexavir. De inbreuken zouden zich van oktober 2006 tot januari 2009 hebben voorgedaan. Volgens Apache zou De Meirleir via een kluwen aan bedrijfjes en laboratoria direct of indirect handenvol geld verdienen aan vaak omstreden tests, medicatie en supplementen die hij zelf voorschrijft aan zijn patiënten. Eén van die geneesmiddelen is Nexavir, een antiviraal middel dat volgens de prof zou helpen bij patiënten die lijden aan CVS.

Het peperdure geneesmiddel (450 euro per maand) kon door patiënten besteld worden via het Nederlandse bedrijfje Kalida NV. Maar volgens Apache was de echtgenote van De Meirleir tot voor kort bestuurder bij Kalida. Zijn patiënten zouden hiervan niet op de hoogte geweest zijn.

Het gerechtelijk onderzoek werd opgestart na melding van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Er werd een onderzoeksrechter aangesteld en op 29 september besliste de Brusselse raadkamer dat De Meirleir zich voor de strafrechter moet verantwoorden. Tot nu toe heeft niemand zich burgerlijke partij gesteld.

bron: Belga