Opnieuw duizenden mensen op straat tegen het regime in Togo

Opnieuw duizenden mensen op straat tegen het regime in Togo
Opnieuw duizenden mensen op straat tegen het regime in Togo

In de Togolese hoofdstad Lomé en op andere plaatsen in het land zijn vandaag opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om grondwetswijzigingen te eisen. De Togolezen betoogden ook de afgelopen weken, met tussenpozen, tegen het regime van Faure Gnassingbé. De familie van de president leidt het land al sinds 1967. De betogers vertrokken deze voormidag vanop drie verschillende plaatsen in Lomé, om samen te komen op de plaats waar oppositieleiders een meeting gepland hadden. In heel het land was het mobiel internet afgesloten, zoals dat ook al in augustus en september het geval was.

“We houden de druk hoog”, aldus Jean-Pierre Fabre, leider van de voornaamste oppositiepartij ANC, tijdens de mars. “We eisen een terugkeer naar de grondwet van 1992.” Een terugkeer naar die versie van de grondwet zou betekenen dat Gnassingbé moet opstappen. De oppositie vraagt al meer dan tien jaar dat een president maximaal twee termijnen aan de macht kan blijven. Gnassingbé is momenteel bezig aan zijn derde mandaat.

In 2005 volgde de huidige president zijn plots overleden vader op, die het land 38 jaar lang met ijzeren hand leidde. Hij werd twee maal herkozen, in 2010 en 2015, in verkiezingen waarvan de geldigheid door de oppositie wordt betwist.

Met het straatprotest hekelt de oppositie ook “de wilde repressie” van de betogingen van de afgelopen weken. In het noorden, dat lang beschouwd werd als regimetrouw, vielen toen zeker vier doden en tientallen gewonden. Vandaag werd er opnieuw in enkele noordelijke steden betoogd tegen het regime.

Bron: Belga