Oekraïner krijgt vijf jaar cel voor mensensmokkel in gammel zeilbootje

Oekraïner krijgt vijf jaar cel voor mensensmokkel in gammel zeilbootje

De Brugse strafrechter heeft een Oekraïense mensensmokkelaar veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf. Zijn kompaan kreeg 30 maanden effectief. Met een gammel zeilbootje probeerden de Oekraïners zes landgenoten het Verenigd Koninkrijk binnen te loodsen. Op 24 mei spotte het marineschip Pollux een verdachte zeilboot in de Noordzee. De scheepvaartpolitie begeleidde het bootje terug naar de haven en voerde een grondige controle uit. Aan boord bevonden zich acht Oekraïners met geldige visa, maar de omstandigheden bleken onmiddellijk verdacht. De politie trof immers maritieme kaarten van Britse havens en een opblaasbootje aan.

Verder onderzoek bracht aan het licht dat Igor N. (39) de zeilboot pas gekocht had. Verschillende opvarenden verklaarden dat ze vanuit Polen naar Nederland waren gereisd. Na enkele dagen bracht N. hen naar de zeilboot in Breskens. Schipper Olaksandr S. (26) zat toen al op de boot. In het Verenigd Koninkrijk zouden de vluchtelingen tot 3.500 euro moeten betalen aan de smokkelaars.

Procureur Manuel Manderick benadrukte dat de zeilboot absoluut niet geschikt was voor de drukbevaren Noordzee. “Het bootje was niet goed onderhouden. Bovendien waren de vuurpijlen vervallen en voldeden de reddingsvesten niet aan de voorschriften. De situatie was levensgevaarlijk voor de slachtoffers.”

De verdediging vroeg om de vrijspraak. “De beklaagden leerden elkaar kennen aan de Zwarte Zee en wilden samen door het Kanaal tot in het Franse Cherbourg zeilen”, aldus meester Lawrence Taillaert. Oleksandr S. beweerde dat N. hem enkel gevraagd had om met het bootje te varen, maar dat hij van mensensmokkel niets afwist.

Voor mensensmokkel werd N. uiteindelijk veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar. Op zijn smartphone werd kinderporno aangetroffen. Voor die feiten kreeg de Oekraïner nog een bijkomende effectieve celstraf van drie maanden. Zijn kompaan kreeg 30 maanden effectief voor mensensmokkel. Beide beklaagden werden ook veroordeeld tot een geldboete van 48.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

bron: Belga